Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

TBT Filmtip: Tinker Tailor Soldier Spy

Tinker Tailor Soldier Spy Netflix

John le Carré wordt gezien als één van de beste spionageschrijvers ooit. Veel van zijn boeken zijn bestsellers en het vaste terugkerende thema is de koude oorlog tussen het oosten en het westen. Diverse boeken zijn verfilmd, waarvan Tinker, Tailor, Soldier, Spy één van de meest succesvolle is geweest.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Tinker Tailor Soldier Spy

Le Carré is vooral hardhandig ingegaan tegen de geromantiseerde boeken en films over spionnen. De schrijver, wiens echte naam David John Moore Cornwell is, heeft daar zelf een uitstekend beeld van, want hij werkte voor de British Foreign Service en MI6. De Koude Oorlog was daarna zijn habitat om over te schrijven. De spionnen van beide kampen werden naar de andere kant van de muur gestuurd en mensen op belangrijke plaatsen werden omgekocht. Le Carré wist zich te onderscheiden door dit zeer realistisch te brengen, zonder ook maar enige kleurrijke verbloemingen. Met name het beeld van James Bond wilde hij van tafel vegen.

In Tinker, Tailer, Soldier, Spy komt dat perfect naar voren. De setting is grauw en kleuren zijn er maar zelden. In flink wat delen van de film wordt geen woord gerept en moet je als kijker proberen te begrijpen wat er nou eigenlijk allemaal speelt. Wie is te vertrouwen en wie vooral niet? Dat is in deze film met Smiley, één van de favorieten van Le Carré in zijn boeken, in de hoofdrol moeilijk in te schatten. Jim Prideaux wordt door Control, de baas van de Britse geheime dienst, naar Hongarije gestuurd om informatie in te winnen bij een generaal. Control vermoedt namelijk dat er een mol zit in de top van de dienst. De operatie in Boedapest gaat volledig mis.

Control en zijn rechterhand George Smiley worden aan de kant gezet en niet veel later zal Control overlijden. Smiley wordt echter teruggevraagd door het ministerie, want er duiken opnieuw aanwijzingen op dat er een mol is. Smiley ontdekt dat Control boekwerken met verdenkingen thuis heeft liggen met vijf kandidaten. Percy Alleline (Tinker), Bill Haydon (Tailor), Roy Bland (Soldier) en Toby Esterhase en Smiley zelf. Samen met de jonge Peter Guillam (Benedict Cumberbatch) gaat Smiley (Gary Oldman) op jacht naar de waarheid en die blijkt allerminst rooskleurig te zijn.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?