Wie vroeger als klein jochie een vriendenboekje mee naar huis kreeg, diende daarin standaard de volgende vraag in te vullen: wat wil je later worden? Geregeld werd er door de jongens dan piloot ingevuld. Nadat zij de film Top Gun hadden gezien wilden zij straaljagerpiloot worden.
Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.
Lees ook: Beste 100 films op Netflix
Top Gun
Luitentant Pete ‘Maverick’ Mitchell, gespeeld door Tom Cruise, is piloot van de Amerikaanse marine. Ook zijn vader was piloot en kwam om tijdens een gevecht tijdens de Vietnam-oorlog. Wat er precies is gebeurd is staatsgeheim, zelfs voor Maverick. Als piloot staat hij bekend als buitengewoon getalenteerd, maar ook als roekeloos. Zo krijgt hij een bevel om terug te keren naar het vliegdekschep, maar dit negeert hij, omdat zijn wingman Cougar in de lucht is bevangen door angst, opgelopen tijdens de training. Maverick keert terug naar Cougar en begeleidt hem terug naar het vliegdekschip.
Eenmaal teruggekeerd krijgen Maverick en zijn Radar Intercept Officer Goose een reprimande van de commandant. Even daarvoor heeft Cougar zijn ontslag ingediend en dat terwijl hij als de beste piloot van het squadron beschouwd werd. De commandant zou Cougar aanvankelijk naar Top Gun te sturen, waar piloten tot de besten van het land opgeleid worden. Omdat Maverick na Cougar de beste is, wordt hij met zijn maatje Goose naar Miramar gestuurd. Daar ervaart Maverick niet alleen de concurrentie, maar ook liefde en verdriet na een enorm verlies.
Hulp van de Amerikaanse marine
De film werd in 1986 uitgebracht, maar er werd één voorwaarde gesteld: de Amerikaanse marine moest hulp bieden. Het imago van de marine had door An Officer and a Gentleman schade opgelopen en dat wilde ze met Top Gun goed maken. De marine stelde voor de film Top Gun drie eisen. Het imago van de marine moest opgevijzeld worden, het scenario moest realistisch zijn en het moest een goede smaak en zeden hebben. Ook voor de makers had de samenwerking voordeel, want zij mochten gebruik maken van de locaties van de Amerikaanse marine. Ondanks de samenwerking met de marine, werden er door de kijkers toch nog missers geconstateerd, zoals het verkeerd gebruik van militaire terminologie. Toch werd het doel van de marine wel bereikt: in de rekrutering was er sprake van een Top Gun-effect.