Throwback Thursday film

TBT Filmtip: Trainspotting

Decennia na dato een absolute kaskraker nieuw leven inblazen. Trainspotting is daarvan een nieuw voorbeeld, na eerder al onder meer Twin Peaks. T2 Trainspotting draait momenteel in de bioscoop, kreeg in Groot-Brittannië veel kritiek te verwerken, maar de recensies in ons land zijn positief. Over het origineel was iedereen helder: een topfilm in zijn soort.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Trainspotting

Trainspotting laat op niet mis te verstane wijze een tijdsbeeld zien. De film uit 1996 is gebaseerd op het gelijknamige boek van Irvine Welsh. Bij de titel denk je mogelijk aan flink wat treinen, Welsh had de naam simpelweg bedacht omdat het wel lekker pakkend was. Trainspotting draait om vier vrienden uit Edinburgh, die hun tijd vooral beneveld van de drugs doorbrengen. Mark Renton is de hoofdpersonage met zijn vrienden Sick Boy, Spud en Begbie.

Meer dan eens probeert Renton uit de vicieuze cirkel te geraken van bier drinken, uitgaan, drugs en voetbal. Uiteindelijk zet hij de stap naar Londen om eindelijk verlost te raken van de drugs. Zijn nieuwe leven krijgt weinig kans van slagen. Begbie, die het begrip kort lontje lijkt te hebben uitgevonden en het liefst iedereen die hij tegen komt in elkaar timmert, komt dusdanig in de problemen dat hij komt schuilen bij Renton.

Het duurt niet lang of de hele Schotse vriendenclub is in Londen verzameld. Daarmee zal het oude leventje ook weer snel worden opgepakt. Ruim twintig jaar later keren de vier dus terug, waarbij met name Ewan McGregor (o.a. Obi-Wan Kenobi in Star Wars films) en Jonny Lee Miller (o.a. Sherlock in Elementary) de vertolkers van Renton en Sick Boy succesvolle acteercarrières hebben opgebouwd na Trainspotting.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?