Laatste nieuws over Netflix

Terugblik op 2017: Het bewogen jaar van Netflix (deel 1)

Het jaar 2017 zal voor Netflix een jaar zijn dat in verschillende opzichten niet snel vergeten zal worden. Zo werd er een fraaie mijlpaal bereikt, met het doorbreken van de grens van 100 miljoen abonnees wereldwijd, maar aan de andere kant kwam de streamingdienst ook een paar keer slecht in het nieuws, bijvoorbeeld rondom #MeToo. Netflix-Nederland.nl volgde ook in 2017 alle ontwikkelingen van de streamingdienst en blikt nu terug op het jaar van Netflix.

Concurrentiestrijd explodeert

Als streamingdienst heeft Netflix de afgelopen jaren een gigantische voorsprong genomen, maar inmiddels zijn er verschillende partijen waar Netflix rekening mee moet houden.

In 2017 explodeerde wereldwijd de concurrentiestrijd op de streamingmarkt.

In Nederland krijgt Netflix concurrentie van bijvoorbeeld Videoland en Movies & Series XL van Ziggo. Wereldwijd zijn echter veel meer spelers actief op de streamingmarkt. In Amerika doet Hulu het waanzinnig goed, terwijl Amazon met Prime Video ook steeds serieuzere stappen zetten op mondiaal gebied. Zo werd de service van Amazon in Nederland uitgebreid en zijn daar inmiddels ook grote series te zien én in de maak. Zo gaat Amazon Prime Video voor een recordbedrag een serie maken over Lord of the Rings.

De grootste schok in de streamingwereld kwam echter van Disney. Toen zij in de zomer van 2017 bekend maakten in 2019 met een eigen streamingservice te komen zorgde dat voor veel ophef. Welke gevolgen zou dit voor de gevestigde streamingdiensten hebben. Bij Netflix zijn immers zeer veel Disney-titels te zien. Toen een paar weken na de aankondiging van Disney ook nog eens zeer veel films van Netflix verdwenen zorgde dit voor nog meer ophef. Ondanks dat Netflix bleef herhalen dat de plannen van Disney voorlopig geen invloed hebben op Netflix in Nederland. De ambities van Disney zijn echter duidelijk. Zij gaan vanaf 2019 vol inzetten op de streamingdienst. Ze hebben natuurlijk al een geweldig aanbod aan eigen titels, maar daar kwam ook nog het bericht bovenop dat Disney voor ruim 44 miljard euro 21st Century Fox had gekocht. Door deze deal kunnen ze de klanten straks nog meer content bieden.

Netflix zit niet stil

Netflix blijft ondertussen koeltjes onder de gebeurtenissen in de streamingwereld. Tijdens een kwartaalbespreking merkten de bazen op dat zij de huidige ontwikkelingen zelfs al eerder hadden verwacht. Dat blijkt ook wel uit het feit dat Netflix hier al langer op inspeelt. Al jaren zijn de Netflix Originals van groot belang voor de streamingdienst. Met deze zelf gemaakte producties kan Netflix zich onderscheiden van de concurrentie en bovendien lopen ze niet het risico dat ze de film of serie moeten verwijderen, omdat de licenties niet kunnen verlopen. De komende jaren zullen alle streamingdiensten nog meer focus leggen op het creëren van exclusieve content.

Er wordt dan ook al getrokken aan belangrijke mensen in de entertainmentindustrie. Het wordt steeds belangrijker voor streamingdiensten om zulke mensen aan zich te binden. Dat resulteerde er in dat Netflix in de zomer bekendmaakte dat het Shondaland had weten los te weken bij ABC. Shondaland is van Shonda Rhimes en met haar bedrijf werden ontzettend populaire series als Grey’s Anatomy, Scandal en How To Get Away With Murder gemaakt. Met het aan boord halen van Shondaland krijgt de Original-afdeling van Netflix dus ongetwijfeld een kwaliteitsinjectie.

Dat is ook de bedoeling met het vastleggen van Jenji Kohan. Zij werkte al tot twee keer toe met succes een serie voor Netflix uit. Orange is the New Black is bijvoorbeeld van haar, maar Kohan zit ook achter GLOW. Voor zij series voor Netflix maakte was ze ook al succesvol, met bijvoorbeeld Weeds. In de toekomst zullen alle ideeën die Kohan uitwerkt op Netflix terecht komen. Kohan en Shondaland zijn slechts twee voorbeelden van partijen die Netflix aan zich wist te binden in 2017. Ook Stranger Things-producent Shawn Levy werd exclusief aan boord gehaald en werd Millarworld overgenomen door Netflix.

Meer Originals, afbreukrisico hoger

Ook in 2017 werden er door Netflix weer ontzettend veel Originals gelanceerd. Meerdere series werden een groot succes, maar daar komen we in deel 2 nog op terug. Door de toename van het aantal films en series dat in opdracht van Netflix gemaakt wordt, is de kans op titels die niet aanslaan ook groter. Dat hebben we in 2017 ook gemerkt. Netflix maakte steeds vaker van een serie bekend dat het gecanceld was. Voor 2017 kwam dit bijna nooit voor bij Netflix, maar in 2017 zijn er zeven series gecanceld.

Bij de fans van die betreffende series leverde dat teleurgestelde reacties op, met Sense8 als meest extreme voorbeeld. Toen bekend werd dat de serie na twee seizoenen zou stoppen bleek hoe groot en hecht de fans van Sense8 waren. Er werd een petitie opgestart en vrijwel iedere willekeurige social media-post van Netflix werd door Sense8-aanhangers aangegrepen om te protesteren tegen dit besluit van Netflix. Effect had het overigens wel, want er wordt nu gewerkt aan een afsluitende film van Sense8. Het cancellen van series is voor Netflix CEO Reed Hastings echter geen enkel probleem. Tijdens het bespreken van kwartaalresultaten gaf hij zelfs aan van mening te zijn dat er meer series gecanceld moeten worden.

Daarmee wilde hij aangeven dat er meer risico genomen moet worden bij het maken van series. Als de makers de grenzen durven op te zoeken, is het risico van mislukking en dus cancelling groter. Hastings benaderde het echter vanuit een andere invalshoek. Als er meer risico wordt genomen is de kans op een nieuwe hit ook groter, omdat het mensen verleidt de serie te kijken. Series kunnen dan exploderen, zoals in 2017 bijvoorbeeld is gebeurd met 13 Reasons Why. De makers van die Netflix Original zochten de grens op door op onorthodoxe wijze de zelfmoord van Hannah Baker in beeld te brengen. Dit resulteerde in kritiek, maar tegelijkertijd voor ontzettend veel kijkers.

De tegenslagen van Netflix in 2017

Dat bij Netflix niet alles meer in goud verandert bleek wel in 2017. De streamingdienst dook geregeld op in het nieuws en dat was niet altijd positief. Met name in de tweede helft van 2017 had Netflix te maken met tegenwind. De streamingdienst werd onaangenaam verrast door alle perikelen rondom Kevin Spacey. Hollywood stond vanwege Harvey Weinstein en de daaruitvolgende #MeToo-campagne op social media al enige tijd op zijn kop toen ook Netflix er door getroffen werd. Kevin Spacey, één van de belangrijkste acteurs voor Netflix, bleek namelijk ook het één en ander op zijn kerfstok te hebben.

De beerput werd geopend toen Anthony Rapp openbaarde dertig jaar geleden seksueel geïntimideerd te zijn door Spacey. Rapp was toen nog minderjarig en zou door Spacey na een feestje naar bed gebracht zijn. Spacey bood op social media vliegensvlug zijn excuses aan en voegde daar en passant aan toe dat hij op mannen viel. Spacey hoopte ongetwijfeld met zijn openbare excuses de rust terug te laten keren, maar in plaats daarvan kreeg hij nog veel meer woede over zich heen. De homocommunity was niet blij met de timing van Spacey en daar sloten verschillende partijen zich bij aan.

Ondertussen durfden steeds meer mensen het aan om net als Rapp een boekje open te doen over Kevin Spacey. Hier zaten ook mensen van House of Cards bij. Vanaf dat moment wist Netflix dat het niet meer vanaf de zijlijn kon toekijken. De opnames van House of Cards seizoen 6 – dat tot op dat moment nog niet eens bevestigd was – werden stilgelegd. Na enige tijd werd besloten dat verder gaan met Spacey uitgesloten was. Netflix maakte bekend dat seizoen 6 het laatste seizoen zou zijn van House of Cards en dat het slot niet uit de gebruikelijke dertien afleveringen zou bestaan, maar uit slechts acht. Naast het schrappen van Kevin Spacey uit House of Cards, werd ook de film Gore Vidal geannuleerd. In die film zou Spacey de hoofdrol spelen en eigenlijk was Gore Vidal al bijna gereed voor lancering. Netflix wil echter niets meer met Spacey van doen hebben.

Niet alleen Spacey werd als ‘Netflix-acteur’ betrokken bij de #MeToo-campagne. Ook Danny Masterson werd diverse malen beschuldigd. Het noopte Netflix te besluiten om ook met hem niet verder samen te werken. Ondanks dat Masterson de aantijgingen blijft ontkennen, zal hij niet meer terugkeren in het vervolg van The Ranch als Rooster. Ook met Louis C.K. had Netflix een exclusieve samenwerking opgezet, maar nadat ook van hem bekend werd dat hij zich seksueel misdragen had werden alle banden met hem verbroken. Louis C.K. zou nog shows voor Netflix maken, maar daar werd een streep door gezet.

Prijsstijging

En dan was er in 2017 ook nog de prijsstijging van Netflix waar veel mensen niet blij mee waren. In het verleden verhoogde Netflix al vaker de prijzen, maar deze golden dan alleen voor nieuwe abonnees. Deze prijsstijging was ook voor mensen die al vanaf het eerste uur lid waren. Het meest aangeschafte abonnement werd met één euro, terwijl het premium abonnement met twee euro verhoogd werd.

De prijsstijging wil Netflix inzetten om de kwaliteit van het aanbod nog verder te verbeteren. Het resultaat daarvan is uiteraard niet van de één op de andere dag zichtbaar. Wat dat betreft kon de timing voor de bekendmaking van de prijsstijging niet beroerder zijn. Een paar weken eerder was bekend geworden dat Disney een eigen streamingdienst zou starten én verdwenen er heel veel (Disney)films en series uit het aanbod. Het zorgde er voor dat Netflix het argument om het aanbod door de prijsstijging te zullen verbeteren met een boemerang terug. Van paniek bij Netflix was uiteraard geen enkele sprake. Het Amerikaanse bedrijf staat er om bekend precies te weten wat het doet, omdat zij zeer veel bruikbare informatie halen uit de data van gebruikers. Ondanks negatieve publiciteit lijkt de prijsstijging van Netflix verder weinig invloed te hebben op de service.

Discussies

In 2017 waren titels van Netflix ook steeds vaker onderwerp van discussie. De zelfmoordscène van Hannah Baker in 13 Reasons Why zorgde in Nederland (en daarbuiten) voor veel ophef. Psychologen en bezorgde ouders waren bang voor imitatiegedrag. Aan de andere kant waren er ook weer partijen die deze manier taboedoorbrekend vonden. Zo zaten voor- en tegenstanders tegenover elkaar bij talkshows om over 13 Reasons Why te praten. Netflix schaarde zich achter de makers van 13 Reasons Why door ook een tweede seizoen te bestellen, maar besloot wel de kijker voor iedere aflevering met heftige beelden een waarschuwing te geven.

Een paar maanden na 13 Reasons Why was het weer raak met een Netflix-titel. Dit keer ging het om de Netflix Original Film To the Bone. Ook hier stond een gevoelig onderwerp centraal, namelijk een meisje met een eetstoornis. Op een gegeven moment ging het met haar gezondheid zo slecht dat ze in levensgevaar was. Ook nu weer waren de tegenstanders bang dat de film van Netflix een verkeerde invloed op de jonge kijker zou hebben en wederom werd dit weer besproken in diverse talkshows.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?