Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

Throwback Thursday: A Clockwork Orange

A Clockwork Orange Netflix

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel misschien nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

A Clockwork Orange

Hannibal meets Jackass, maar dan wordt de hoofdrolspeler in tegenstelling tot Hannibal wel flink aangepakt. Alex de Large is de frontman van een jeugdbende, die de meest vreemde stunts uithalen. Blijft het bij Jackass nog relatief onschuldig, dat is bij deze groep rebellen niet het geval. Grappig is nog het bizarre pak waarin ze op pad gaan, een witte overall met een merkwaardige tok. Ze gaan daarnaast op zoek naar vechtpartijen, schoppen zwervers in elkaar en plegen overvallen. Daar gaat het voor De Large uiteindelijk ook mis.

De rest van de groep wil van hem af en ze slaan hem na een inbraak dan ook neer. De politie pakt hem op en het wordt nog eens erger als de oude vrouw waar ze hebben ingebroken – mevrouw Weathers – overlijd aan haar verwondingen. De Large krijgt een gevangenisstraf van veertien jaar, maar hij wordt geselecteerd voor een wetenschappelijk experiment. Hier komt A Clockwork Orange in vol ornaat, want de bizarre therapie moet er voor zorgen dat de proefkonijnen terugkeren als modelburger.

Kaskraker, maar ook copy-cat gedrag

A Clockwork Orange werd in alle opzichten een kaskraker en was ook nog eens een ‘koopje’. In totaal werd de film in Londen voor slechts vier miljoen pond gedraaid. Tegelijk zorgde het gewelddadige karakter van de film ook voor veel controverse en al helemaal toen er copy-cat gedrag ontstond. Meerdere moorden en verkrachtingen werden toegeschreven aan A Clockwork Orange.

U2 geïnspireerd

De invloed van de film is echter nog altijd terug te vinden in de hedendaagse cultuur en muziek. Zo heeft U2 een nummer opgenomen met de titel ‘Alex descends into hell for a bottle of milk/korova. Het gehele nummer verwijst naar A Clockwork Orange. Ook veel latere films hebben karaktertrekken van de film uit 1971. Hoe bizar de film dan ook het, het is eigenlijk verplichte kost.

Dit was onze Throwback Thursday van vorige week!

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?