Steven Spielberg heeft een wereld op zich op zijn naam staan. De regisseur en producent begon al begin jaren zeventig en is ruim veertig jaar later nog altijd actief. Met afstand één van zijn meest succesvolle films verscheen in 1982: E.T. the Extra-Terrestrial.
Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.
E.T. the Extra-Terrestrial
E.T. phone home… Het is weer zo’n klassieke zin uit een film die iedereen zo op kan dreunen. E.T. the Extra-Terrestrial is met uitstek een typische Spielbergfilm. De Amerikaan slaagde erin om van een meestal eenvoudig verhaal een absolute kraker te maken. Vooral door toedoen van zijn vooruitstrevende gebruik van special effects en de spaningsopbouw.
Zijn belangrijkste kracht daarbij was het naar boven halen van het kind in ons. De Indiana Jones films brengen het spannende avontuur, welke we het liefst allemaal zouden willen beleven. In Jurassic Park zitten we opeens midden tussen de dinosaurissen en met ET staat er opeens een alien in onze slaapkamer.
Een buitenaards wezen is per ongeluk op aarde terecht gekomen en kan geen kant meer op. Verscholen in de bossen komt hij Elliott tegen. Een jongen die nogal een eenzaam leven leeft, maar helemaal opbloeit door E.T. Samen met zijn broer en zus gaat Elliott proberen om E.T. terug te brengen naar zijn eigen planeet. Maar daarvoor zullen ze eerst moet elkaar moeten kunnen gaan communiceren. Vervolgens wacht ook nog de zware klus om alle obstakels te omzeilen.
Want zodra duidelijk wordt dat er een buitenaards wezen rond loopt op aarde wordt uiteraard de jacht geopend. Rotten Tomatoes heeft E.T. the Extra-Terrestrial uitgeroepen tot de beste sci-fi vilm aller tijden. Het werd ook de meest winstgevende film ooit en in 2002 verscheen twintig jaar later een vernieuwde versie. Voor Steven Spielberg is het nog altijd een bijzonder project. Hij vindt namelijk dat E.T. zijn hele oeuvre belichaamd. Het verhaal is ook niet zomaar uit zijn pen gekropen. Toen zijn ouders in scheiding lagen bedacht hij als kind een denkbeeldig vriendje. Hieruit is E.T. ontstaan.