Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

Throwback Thursday: Midway

Midway NetflixDe Tweede Wereldoorlog is misschien wel de grootste inspiratiebron ooit geweest voor filmmakers. Nog altijd verschijnen er verhalen over de mondiale strijd die zich afspeelde van 1939 tot en met 1945. Voor de Amerikanen is de aanval bij Pearl Harbor een vaak terugkerend thema. Zo ook in Midway.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Midway

De Tweede Wereldoorlog heeft zo’n grote impact gehad in de geschiedenis, dat de films over de zes jaar durende strijd meer belang hebben dan louter entertainment. Het besef groeide al heel snel dat er nooit meer een oorlog als deze moest komen. De ernst moest dan ook nadrukkelijk in beeld worden gebracht, want in eerdere tijden volgden de oorlogen elkaar namelijk nog wel in een te snel tempo op. Net zoals bij de jaarlijkse herdenkingen in Nederland gaat het er vooral om dat we het nooit zullen vergeten.

Pearl Harbor als startpunt

Ondanks het extreme leed dat veroorzaakt is tijdens de Tweede Wereldoorlog verschenen de eerste films eigenlijk al enkele jaren later. Vanaf de jaren zestig kwam daar een duidelijke stroomversnelling in. Waar in Europa de films vaak over het verzet, de strijd met de Duitsers of de bevrijding na D-Day gingen, is er in de Verenigde Staten een ander thema. De gevolgen van de verrassingsaanval van Japan op Pearl Harbor bracht de Amerikanen namelijk de oorlog binnen. De slag om Midway zou het keerpunt zijn.

Strijd om de Pacific

Zo ontstond de strijd om de Pacific tussen de Amerikanen en de Japanners. De uiteindelijk gegooide atoombommen zijn bekend. Midway laat juist de eerdere strijd tussen de twee landen zien, waarbij Amerika op dat moment eigenlijk een heel klein leger had. Een hoofdrol was weggelegd voor Charlton Heston, de vertolker van Ben Hur. Midway werd aangekondigd als de eerste film waarin de echte strijd uit een oorlog zichtbaar zou zijn. Bommen zoeven richting hun objecten, militaire schepen blijven vuren en vliegtuigen storten ter aarde.

Ondertussen wordt ook in beeld gebracht hoe de militaire leiders hun aanslagen plannen. Kapitein Matt Garth (Heston), kapitein Vinton Maddox (James Coburn), admiraal Chester W. Nimitz (Henry Fonda) en admiraal Raymond Spruance (Glenn Ford) hebben daarbij de leiding. Daar tegenover staat de Japanse macht van admiraal Isoroku Yamamoto. En uiteraard kan een Amerikaanse film ook niet gedraaid worden zonder een liefdesverhaal. Een relatie tussen een Japanse en een Amerikaan, zes maanden na Pearl Harbor. Het gooit nog het beetje extra olie op het vuur.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?