Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

Throwback Thursday: Platoon

Platoon Netflix

De Vietnamoorlog is in de Verenigde Staten nog altijd de meest omstreden oorlog waar het land zich in heeft gemengd. Het zorgde zelfs voor grote scheuren binnen de politieke bolwerken en bracht daardoor indirect Richard Nixon in het Witte Huis. Er zijn dan ook veel films over gemaakt, een zeer succesvolle is Platoon.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Platoon

De Vietnamoorlog, waarin de Verenigde Staten het zuiden steunde, duurde in totaal twintig jaar. Op zijn hoogtepunt waren 543.400 Amerikaanse soldaten in het Aziatische land. Nixon was in 1968 de opvolger geworden van Johnson en mede door de druk van de publieke opinie zette hij een geleidelijke terugtrekking in. Het zou nog vijf jaar duren voor er een akkoord werd bereikt.

De oorlog was dermate omvangrijk – in veel facetten – dat schrijvers en filmmakers erop los gingen. In 1986 was het de beurt aan Oliver Stone met een opmerkelijke cast. Charlie Sheen en Johnny Depp speelden in de film, misschien nog wel het meest opvallende is dat voor Depp nog niet eens een hoofdrol was weggelegd. Aan lachen kwam Sheen in Platoon ook nog niet toe. Hij speelde de idealistische jongen Chris Taylor, die zich vrijwillig meldt bij het leger.

In het peloton waar Taylor terecht komt is grote verdeeldheid. Sergeanten hebben totaal andere visies hoe de strijd gestreden moet worden en de luitenant heeft geen enkel gezag. Wanneer het peloton een dag nadat twee militairen de dood hebben gevonden een dorp binnen komen gaat het mis. Sergeanten Barnes en Elias, gespeeld door Tom Berenger en Willem Dafoe, komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?