Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

Throwback Thursday: Scarface

Scarface NetflixHoe vreemd het ook mag klinken, de poster van Scarface is misschien nog wel beroemder dan de film zelf. Al Pacino in een zwart-wit afbeelding, ietwat treurend naar beneden kijkend. Hij heeft een geweer in zijn rechterhand en de enige begeleidende tekst – in het rood – is Scarface. De film is natuurlijk ook de moeite waard.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Scarface

De eerste Scarface-film dateert al uit 1932. Scarface: The Same of the Nation is losjes gebaseerd op het leven van Al Capone. Paul Muni had toen de hoofdrol op zich met Antonio ‘Tony’ Camonte. Eénvijftig jaar later kwam er een remake, met Al Pacino in de rol van Tony Montana. Het werd een doorslaand succes met nog altijd een 8.3 op IMDb. Werd in de jaren dertig de maffia aangestipt, nu werd er gekozen voor een op dat moment populair onderwerp. In 1980 laat Fidel Castro Cubanen per boot naar de Verenigde Staten verkassen. Al snel blijkt dat hij dit onder meer doet om de gevangenissen te legen. In ruim een maand tijd maken 125.000 Cubanen de oversteek.

Onder hen is ook Antonio Montana. Hij wordt in een strafkamp geplaatst, maar weet zich al snel te bevrijden. Zo kan hij het vrije Amerika eindelijk binnen. Tony weet vanaf dat moment wat hij wil. Hard werken, veel geld verdienen en dan moet de wereld aan zijn voeten liggen. Dit gaat tot op zekere hoogte goed. Na een suf baantje rolt hij de drugshandel binnen. Daar raakt hij zijn eerste vriend kwijt bij een mislukte actie en gaat hij echt los. Montana zal het drugskartel overnemen en de wereld ligt dan – kortstondig – echt aan zijn voeten. De concurrenten worden echter steeds gewelddadiger en zo ook Montana.

Scarface zorgt voor veel tumult tijdens de lancering. De Cubanen waren boos over de wijze waarop ze werden neergezet, veelal als criminelen. Het geweld en het taalgebruik stuitte veel mensen ook tegen de borst. Het verhaal speelt zich dan wel af in Miami, de stad wilde niet meewerken aan de opnames. Deze werden dan ook gedaan in Los Angeles. Recensenten waren negatief over de film, toch werd Scarface al snel een cultfilm en is nu nog altijd zeer populair.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?