Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

Throwback Thursday: The Lord of the Rings

Lord of the Rings Netflix

Drie jaar op rij zaten de bioscopen rond de kerstdagen mutje vol. De trilogie van de Lord of the Rings zorgen ervoor dat films deze eeuw gelijk naar een hoger plan werden getild. En echte liefhebbers doen uiteraard de marathon: The Fellowship of the Rings, The Two Towers en The Return of the King in één keer achter elkaar kijken. Wij stellen dan natuurlijk wel de eis dat de extended versies worden aangezet, ruim een half etmaal aan waanzinnige beelden.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Top 100 Beste Films op Netflix

The Lord of the Rings

Het originele boek van J.R.R. Tolkien had altijd al iets mystieks om zich heen hangen. In de Ban van de Ring, zoals het boek in Nederland verscheen, schreef de Engelsman tussen 1937 en 1949. Het was het vervolg op De Hobbit, verschenen in 1937. Eigenlijk was het een nog veel langer proces, want hij begon al in 1917 met het schrijven van zijn fantasy-werk, waarin een volledig eigen wereld werd gecreëerd: Midden-aarde. Tolkien was een taalkundige en was dan ook speels met de taal. Hij bedacht nieuw taalgebruik in zijn eigen wereld en zette een nieuwe standaard. Nog altijd is dit boek een voorbeeld voor veel auteurs en het aantal onderzoeken dat zijn gedaan aan de hand van het boek zijn niet te tellen. Het mystieke kwam mede door de bizarre omvang van het boek, de Nederlandse vertaling is in de meeste gevallen toch snel goed voor een paginaatje of 1300.

Rond de eeuwwisseling nam de populariteit nog een onbekende vaart. Peter Jackson besloot het volledige boek te verfilmen, iets dat nog nooit eerder was geprobeerd. Er waren delen bewerkt, maar nooit het volledige verhaal. Het zorgde ervoor dat The Lord of the Rings één van de meest winstgevende franchiseketens aller tijden werd. En dat terwijl er astronomische bedragen werden uitgegeven om de films te produceren. Het verhaal in The Lord of the Rings draait om Frodo Balings. Hij is een hobbit en krijgt in het begin van het verhaal een magische ring. Vanaf de Gouw zal hij door Midden-aarde moeten reizen om in het land Mordor de ring te vernietigen.

Hoe simpel dat ook allemaal klinkt, het zorgt voor een magische reis en fascinerend verhaal. Voor ieder van de drie films was een budget van ongeveer 93 à 94 miljoen dollar. Uiteraard zijn er verschillen tussen het film en het boek, maar is uniek dat een boek van deze omvang bijna volledig is uitgewerkt in een film. En dat het tegelijkertijd weinig aan kracht heeft verloren, wat in andere gevallen wel het geval bleek. En eveneens bijzonder is het dat het tweede en derde deel even goed werden ontvangen. Het zegt dan ook genoeg dat de drie films van The Lord of the Rings op IMDb een strakke 8,7 tot 8,9 scoren. Aan de marathon!

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?