Door velen wordt The Shawshank Redemption zelfs gezien als de beste film ooit gemaakt. In de hitlijsten moet de film uit 1994 vaak nog wel een paar titels voor laten gaan, al blijven lijstjes natuurlijk altijd aan discussie onderhevig. Net zoals de Amerikaanse productie het moet doen zonder gewonnen Oscar. Het leven kans soms raar lopen.
Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.
Lees ook: Beste 100 films op Netflix
The Shawshank Redemption
Stephen King mag dan wel bekend zijn vanwege zijn bovennatuurlijke thrillers, een realistisch verhaal over een staatsgevangenis werd qua verfilming zijn meesterwerk. Rita Hayworth and the Shawshank Redemption was een kort verhaal van King, regisseur Frank Darabont maakte er een verfilming van. Het verhaal wordt verteld door Ellis Boys Redding, kortweg Red. Morgan Freeman speelt de oude man die al heel lang opgesloten zit, na veertig jaar zal hij gratie krijgen.
Red begint zijn verhaal als Andy Dufresne de gevangenis binnen stapt. Hij wordt veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en minnaar, al blijft Andy, gespeeld door Tim Robbins, altijd ontkennen. Na een zware start weet Dufresne zijn plaats in het gevangenisleven te verwerven en wordt goede vrienden met onder meer Red. De kracht van The Shawshank Redemption is dat het niet alleen het leven van de gevangen laat zien en de jacht naar de vrije wereld, maar ook de corruptie binnen het gevang. Niet alleen de bewakers sjoemelen graag wat raak, met name directeur Warden Samuel Norton gaat zijn eigen weg.
The Shawshank Redemption gaat de geschiedenisboeken is als één van de beste films ooit. Dat hadden ze in 1995 alleen nog niet helemaal door. Op de Oscars werd The Shawshank Redemption totaal genegeerd. Ok, er was stevige concurrentie van Pulp Fiction dat jaar… Gekgenoeg waren het juist Forrest Gump en The Lion King die er met de meeste gouden beeldjes vandoor gingen. Het kan verkeren.