Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

Throwback Thursday: The Shining

The Shining Netflix

Soms is één zin voldoende om van een film een kaskraker te maken. I’ll be back, Goodmorning Vietnam, Are you talking to me of Houston we have a problem. Het zijn quotes die iedereen direct associeert met een film. Zo ook met de uitbarsting van Jack Nicholson: ‘Heeeere’s Johnny’. Het maakte The Shining wereldberoemd.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

The Shining

Stephen King is één van de meest bekende en ook productiefste schrijvers van deze tijd. Zijn verhalen hebben altijd een bovennatuurlijk karakter, waarbij de gruwelijkheid altijd op de loer ligt. The Shining is daar geen uitzondering op, waarvan Stanley Kubrick in 1980 besloot om een filmversie te maken. Jack Nicholson werd gestrikt voor de hoofdrol en gaf het laatste zetje voor een groot succes.

Jack Torrance, gespeeld door Nicholson, heeft een moeilijke tijd achter de rug. Zijn alcoholverslaving zorgde ervoor dat hij zijn zoon Danny heeft mishandeld. De schrijver is van de drank af, maar zit nog wel altijd zonder werk thuis. Hij komt een baantje tegen als huisbewaarder van een hotel in de Rocky Mountains. In Colorado is het ijskoud in de wintermaanden en is het hotel dan ook gesloten. Het enige dat Jack Torrace hoeft te doen is ervoor te zorgen dat hij de verwarmingsinstallatie in de gaten houdt.

Familie vermoorden met een bijl

Bij zijn sollicitatiegesprek komt de eigenaar van het hotel alleen met een luguber verhaal. In de winter van 1970 maakte het hotel een grote tragedie mee. De toenmalige huisbewaarder was een volledige doorsnee man, met vrouw en twee kinderen. Ergens in de winter stortte hij mentaal in en vermoorde zijn gezin met een bijl. Jack lacht het verhaal weg. Dat hoeft er bij hem niet te worden verwacht… toch? Het duurt echter niet lang voor er de meest vreemde dingen gebeuren in het hotel, Jack zelf raakt de kluts kwijt en de gruwelijkheden beginnen.

Overigens was Stephen King zelf niet zo heel blij met de film. Het mocht dan wel een succes zijn geworden, van zijn originele verhaallijn werd behoorlijk afgeweken. Met name het einde kwam totaal niet meer overeen met de hersenspinsels van King. Grappig detail daarbij is dat de quote ‘Heeeer’s Johnny’ niet in het boek voor kwam. Het deed de grote fan van de Boston Red Sox uiteindelijk besluiten om in 1997 zelf een miniserie van The Shining te maken, met Steven Weber en Rebecca de Mornay in de hoofdrol. Het succes van de film werd echter niet geëvenaard.

De trailer van The Shining

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?