Laatste nieuws over Netflix

Uitkomsten Het Grote Netflix-Nederland.nl Onderzoek 2017

In de laatste weken van 2017 hebben we jullie Het Grote Netflix-Nederland.nl Onderzoek 2017 in laten vullen. De afgelopen dagen hebben wij de tijd genomen om de resultaten te bestuderen en deze worden hier nu besproken.

Resultaten

Ook dit jaar is er weer veel gestemd en dus hebben wij een aardig beeld gekregen van jullie bevindingen van Netflix zijn. Wat is bijvoorbeeld de meest populaire manier om te Netflixen, is de downloadfunctie na een jaar populairder geworden?

Grote tevredenheid

Nog steeds is er grote tevredenheid over Netflix. Het overall cijfer ligt net als het voorgaande jaar gemiddeld rond een acht. Wel bleek wederom dat we met name tevreden zijn over het serie-aanbod van Netflix, want dat scoort gemiddeld een 7,9. Het filmaanbod krijgt een 6,8 gemiddeld.

Kijkgedrag

De opmars van het gebruik van Netflix op de Smart TV heeft in 2017 flink doorgezet. In 2016 gaf nog ongeveer veertig procent van de deelnemers aan te kijken via een Smart TV, in 2017 lag dat op 46,5 procent. Dat lijkt vooral ten koste van de Chromecast te zijn gegaan. Van het Netflix-abonnement werd ook in 2017 meestal met twee personen gebruik gemaakt en als het abonnement dan gedeeld wordt, dan is dit in twee derde van de gevallen met familie. Bijna een kwart van de deelnemers gaf aan het abonnement niet te delen. Slechts 0,4 procent deelt het abonnement met de buren.

➡ Lees hier meer over de verschillende manieren om Netflix op TV te kijken

In 2017 is er weer flink gebinged, want bijna dertig procent kijkt zo’n vijf tot acht uur per week naar een film of serie op Netflix. Een kwart van de respondenten streamt zo’n negen tot twaalf uur per week. Zes procent gaf aan 24 uur of meer per week naar een film of serie op Netflix te kijken.

Het wekelijks verschijnen van afleveringen nam in 2017 nog verder toe op Netflix. Daarom vroegen we ook in hoeverre dit bevalt. Bijna de helft gaf aan de aflevering ook daadwerkelijk iedere week te bekijken, terwijl bijna een kwart ook aan gaf hier blij mee te zijn, maar niet iedere week de aflevering op te zetten. Iets meer mensen gaven overigens aan liever te hebben dat het complete seizoen pas wordt toegevoegd zodra het seizoen in Amerika is voltooid.

Ontwikkelingen

We informeerden ook naar ontwikkelingen van Netflix, zoals de downloadfunctie, de toename van Netflix Originals en de spelshows van Netflix. Die spelshows blijken in Nederland niet erg populair. Op de vraag of Netflix meer spelshows – zoals Ultimate Beastmaster – moet maken gaf slechts zes procent aan dit graag te willen. Bijna zeventig procent meldde er nog nooit naar gekeken te hebben en had er daarom geen oordeel over. De overige groep gaf aan geen behoefte aan spelshows op Netflix te hebben.

De downloadfunctie is in 2017 wel populairder geworden. Dat is ook begrijpelijk, want in 2016 was de functie pas sinds november beschikbaar. In 2017 hebben we de functie beter leren kennen en vaker gebruikt. Ongeveer één derde meldde de downloadfunctie te gebruiken voor vakantie, terwijl twaalf procent de downloadfunctie gebruikt om tijdens het reizen van/naar school/werk te kunnen Netflixen.

De Netflix Originals staan er goed op in Nederland. We vroegen of het terecht was dat Netflix zoveel geld investeert in eigen content. Slechts 3,7 procent gaf aan liever naar aangekochte titels te kijken en 5,3 procent was van mening dat Netflix is doorgeslagen met het aantal Netflix Originals. Zestig procent is blij met de Originals, maar vindt het wel belangrijk dat de balans met aangekochte titels goed moet blijven. Ongeveer dertig procent ziet de Netflix Originals als een onderscheidend onderdeel van de streamingdienst.

2017 was ook het jaar waarin er in Hollywood verschillende schandalen aan het licht kwamen. Dit raakte ook Netflix, want zij zagen zich genoodzaakt om afscheid te nemen van Kevin Spacey (House of Cards, Gore Vidal), Danny Masterson (The Ranch) en Louis C.K.. Wij waren benieuwd wat de mening van de bezoekers van deze site is over deze maatregelen van Netflix. Het merendeel was van mening dat er pas ingegrepen moet worden als iemand veroordeeld is. Vijftien procent gaf aan dat Netflix onmiddelijk de samenwerking met iemand moet stopzetten als ze beschuldigd worden van seksueel misbruik.

Populaire rubrieken

Behalve de vragen over Netflix hoorden we ook graag jullie mening over deze website. Wat zijn verbeterpunten en welke rubrieken volgen jullie graag. De verbeterpunten die aan ons zijn doorgegeven worden aandachtig bestudeerd en zullen indien mogelijk opgepakt worden. De rubrieken die het meest populair zijn op deze website zijn de Weekoverzichten (Nieuw op Netflix) en de Verwijderalarms. Ook de vooruitblikken op afleveringen/seizoenen van series blijken zeer gewaardeerd te worden.

De Besten

Het Grote Netflix-Nederland Onderzoek 2017 hebben we ook aangegrepen om te bekijken welke titels jullie in 2017 het meest vrolijk hebben gestemd. Hieronder lezen jullie de winnaars in de verschillende categorieën.

Beste Nieuwe Netflix Original Serie 2017

 1. 13 Reasons Why
 2. MINDHUNTER
 3. The Punisher

Beste Nieuwe Seizoen van een Netflix Original in 2017

 1. Stranger Things – seizoen 2
 2. The Crown – seizoen 2
 3. House of Cards – seizoen 5

Beste Aangekochte Serie door Netflix in 2017

 1. Riverdale
 2. Star Trek: Discovery
 3. Lucifer

Beste Netflix Original Film 2017

 1. A Christmas Prince
 2. Bright
 3. Okja

Beste Aangekochte Film door Netflix in 2017

 1. Rogue One: A Star Wars Story
 2. Captain America: Civil War
 3. Inglourious Basterds

Beste Netflix Original Documentaire in 2017

 1. Gaga: Five Foot Two
 2. The Keepers
 3. Icarus

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?