Vooruitblik

Vooruitblik op Orphan Black aflevering 1 The Few Who Dare

Orphan Black staat voor zijn laatste seizoen. De eerste aflevering van seizoen vijf verschijnt op zondag 11 juni op Netflix. Voordat we vooruit gaan kijken naar die eerste episode, kijken we eerst terug naar wat er allemaal al gebeurd is in de eerdere vier seizoenen van Orphan Black. Het is dan ook niet verstandig om door te lezen als je de eerste seizoenen nog niet hebt bekeken.

Recap Orphan Black

Als Sarah per trein terugkeert naar haar oude woonplaats, ziet ze dat een onbekende vrouw zichzelf voor de trein gooit. De vrouw lijkt verdacht veel op Sarah en laatstgenoemde besluit dan ook haar identiteit aan te nemen. Vanaf nu gaat ze door het leven onder de naam Beth Childs, een politieagente. Dan komt Sarah erachter waarom ze zoveel op Beth lijkt: Ze zijn clones van elkaar en ze zijn niet de enige. Tot op heden hebben we al kennisgemaakt met liefst elf verschillende clones, waaronder Helena, Alison en Cosima. Ze slaan de handen in één om erachter te komen wie er verantwoordelijk is voor de clones. Ze vinden uit dat het om The Dyad Institute gaat en dat er een organisatie is, Neolution, die de clones probeert te controleren.

Een van de clones, Rachel, werkt voor Dyad. Als Sarah de kans krijgt, schiet ze een potlood in haar oog. Tegelijkertijd vinden Sarah, Helena, Alison en Cosima uit dat er nog veel meer clones zijn. Ze blijken allemaal over een aparte ziekte te beschikken en de scheikunde fanaat Cosima doet er alles aan om een medicijn ervoor te ontdekken. Daarin krijgt ze wel met de nodige tegenslagen te verwerken en wordt zelfs Delphine, de vrouw van wie Cosima houdt, doodgeschoten. Of toch niet?

Daarnaast hebben we Kira, Sarah’s stiefmoeder en broer Felix nog. Ook niet te vergeten Adele, de mysterieuze nieuwe zus van Felix, Rachels vriendje Ferdinand, detective Art en natuurlijk Alisons vriend Donnie Hendrix. In het vierde seizoen van Orphan Black zagen we hoe Cosima terechtkwam op een mysterieus eiland dat door de Neolution wordt beheerd. Als Sarah haar probeert te redden, krijgt ze flinke ruzie met Rachel. Of Cosima én Sarah overleven op het eiland, gaan we zien in het vijfde seizoen van Orphan Black.

Vooruitblik seizoen 5 Orphan Black

In de afgelopen seizoenen hebben we gezien hoe er op de clones gejaagd werd, hoe ze gecontroleerd werden, hoe ze gebruikt werden en hoe ze bedrogen werden. Vanaf het vijfde seizoen is dat anders. Sarah, Helena, Alison en Cosima slaan de handen in één om nu terug te vechten zodat de clones hun eigen lichamen kunnen controleren, zelf kunnen bepalen van wie ze willen houden, voor de familie die ze gekozen hebben en voor hun vrijheid. Ze zetten alles op alles voor een nieuwe toekomst.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?