Vooruitblik

Vooruitblik Star Trek: Discovery op Netflix

Twaalf jaar hebben de fans erop moeten wachten, maar nu is Star Trek terug. Met Star Trek: Discovery wordt de draad weer opgepakt in deze langlopende sci-fi saga, want het begon allemaal al in 1966. Op Netflix zijn alle zes eerder verschenen series volledig te zien en vanaf 25 september is het tijd voor Star Trek: Discovery. Wij blikken dan ook alvast vooruit.

Star Trek: Een duizelingwekkende geschiedenis

Vooruit kijken kan niet zonder eerst een blik te werpen in de bijna duizelingwekkende geschiedenis van Star Trek. De serie werd bedacht door Gene Roddenberry en vanaf 1966 werd de originele serie uitgezonden. Wat volgde was eigenlijk ongekend. Star Trek: Discovery is namelijk al de achtste serie in het imperium en tussendoor werden ook nog meer dan tien films gemaakt.

In 2005 kwam er een voorlopig einde aan de seriereeks, want door tegenvallende kijkcijfers werd Star Trek: Enterprise stopgezet. Vervolgens kwamen er nog wel een aantal films uit, maar het wachten was tot CBS het aandurfde een nieuwe serie te maken. Dat had heel wat voeten in de aarde. Zo werd de showrunner Bryan Fuller vervangen. In goed overleg was eerst het verhaal, maar inmiddels heeft Fuller flink wat van zich afgeslagen. Daarnaast liepen de opnames veel vertraging op, waardoor de serie uiteindelijk bijna een jaar later verschijnt dan origineel was gepland.

Problemen op aarde zijn opgelost, maar daarbuiten…

Star Trek speelt zich af in de 23ste eeuw. De mensheid heeft de huidige problemen allemaal opgelost. Op aarde is geen oorlog meer en honger is ook een begrip dat niet meer bestaat. Het heelal wordt bezocht en daar wordt samengewerkt met buitenaardse volkeren onder de federatie Starfleet. Het is alleen niet overal even gezellig. De meeste Star Trek-verhalen draaien om reizen naar verre plaatsen, waar al dan niet zulke vriendelijke wezens worden aangetroffen. Ook maken we het leven van de bemanning aan boord mee.

Discovery speelt zich tussen twee periodes af

De diverse series hebben geen chronologische volgorde aangehouden. Star Trek: Enterprise speelde namelijk honderd jaar voor de originele serie af. Star Trek: Discovery speelt zich qua tijdlijn af tussen deze twee verhalen, waarbij we langzaam de originele serie in gaan halen. Er doen namelijk personages uit The Original Series mee. Discovery draait om Michael Burnham. Deze vrouw is eerste officier van het Starfleet-schip USS Shenzou. Er zijn de nodige confrontaties met Klingons en dat gaat uiteindelijk volkomen mis. Voor kapitein Gabriel Lorca is het vervolgens duidelijk. Burnham heeft deze bende veroorzaakt en nu lost ze het ook zelf maar op.

Wekelijkse aflevering

Het eerste seizoen van Star Trek: Discovery bestaat uit 15 afleveringen. In de Verenigde Staten wordt dit uitgezonden door CBS en Netflix heeft de wereldwijde streamingrechten. Tegelijkertijd met de uitzendingen in de VS verschijnt bij ons eveneens de nieuwe episode.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?