Laatste nieuws over Netflix

Waar is Xavier Dupont de Ligonnes uit Unsolved Mysteries: House of Terror?

De zaak van Xavier Dupont de Ligonnes en zijn familie is vermoedelijk de meest heftige aflevering in Unsolved Mysteries. De titel House of Terror beloofde al niet veel goed en er was niets aan gelogen. De grote vraag voor kijkers na de aflevering is voor waar is Xavier Dupont de Ligonnes gebleven en toch ook wel: hoe kwam hij tot zijn gruweldaden.

Xavier Dupont de Ligonnes moordt hele familie uit

Waar in andere afleveringen van Unsolved Mysteries de grote vraag is wie verantwoordelijk was voor moord en waarom, bestaat met name over de vraag ‘wie’ in House of Terror geen enkel vraagteken. Op lugubere en vooral zeer berekende wijze vermoordde Xavier Dupont de Ligonnes zijn vrouw, vier kinderen én twee honden in hun huis in Nantes. De vraag waarom is lastiger te beantwoorden. Wilde hij een nieuw leven? Knapte er iets in zijn hoofd na de dood van zijn vader? Waren de geldzorgen hem te groot? En wilde hij zijn familie armoede en leed besparen?

Xavier maakt compleet plan

Met de kennis van nu blijkt dat de politie vanaf het eerste moment in de val liep en mee ging in het plan van Xavier Dupont de Ligonnes. Hij vermoordde zijn familie in hun eigen huis in Nantes, door ze met slaapmiddelen te verdoven en daarna neer te schieten. Bizar detail: in het huis zijn nérgens bloedspetters te vinden. De lichamen waren onder de veranda ingegraven, terwijl het huis volledig afgesloten was. Zo duurde het zo’n drie weken voor de lichamen werden gevonden. Ondertussen had Xavier dwaalsporen opgezet door brieven te sturen dat hij met zijn gezin naar de Verenigde Staten zou zijn vertrokken. Het enige spoor dat hij wel na liet was zijn ‘vluchtroute’ naar het zuiden van Frankrijk. Hij ging terug naar plaatsen waar hij gelukkig was geweest. Zijn creditcard en bewakingscamera’s lieten zo een spoor na, dat eindigde in Roquebrune-sur-Argens. Alles leek erop dat hij daar de bossen in liep om zelfmoord te plegen, waardoor een zoektocht van weken volgde. Weken waarin Xavier kon verdwijnen. In de maanden voor de moord heeft hij dit alles namelijk tot in de puntjes uitgewerkt en zo geraffineerd dat de politie er volledig in is getrapt.

Dubbelganger Xavier aangehouden

Dit alles gebeurde in 2011 en sindsdien is Xavier Dupont de Ligonnes spoorloos én één van de meest gezochte mannen in Frankrijk. ‘Aangehouden’ werd Xavier de afgelopen jaren al wel eens. Afgelopen najaar nog. Op de luchthaven in het Schotse Glasgow werd een man in de boeien geslagen. Hij werd aangezien voor Xavier Dupont, maar het bleek te gaan om Guy Joao. Zijn vingerafdrukken kwamen niet overeen en zo moet de zoektocht onverminderd voort worden gezet.

Ontbrekende aanwijzingen in House of Terror: Agnès was bang

In Unsolved Mysteries: House of Terror komen diverse vrienden en buurtgenoten van de familie aan het woord. Over Agnès, de vrouw van Xavier, en hun kinderen komen we relatief weinig te weten. In de aflevering wordt onder meer niet gesproken over het online gedrag van Agnès. Zo heeft ze op een forum gesproken over een ongelukkig huwelijk en de angst voor haar old-fashion man. “De vader is het hoofd. Hij geeft de orders en wij voeren deze uit zonder vragen te stellen.” Ze gaf ook aan dat ze affectie en vrienden miste, terwijl ze bang was voor financiële problemen.”

Xavier had een maîtresse?

Daarnaast zou Xavier een maîtresse hebben in Parijs en om te vluchten zou hij de sieraden van Agnès hebben gebruikt. Deze ontbraken namelijk in het huis. Ook kwam aan het licht dat Xavier vlak voor de moorden ongebluste kalk had gekocht, die op de lichamen werd gevonden om hun ontbinding te bespoedigen. Tot op de dag van vandaag wordt er nog altijd gezocht naar Xavier, die in 2015 één keer een teken van leven gaf. Een Frans nieuwsmedium kreeg een kaart toegezonden met een foto van de familie en de tekst: “Ik leef sinds dat moment tot aan dit uur.”. Het is nooit bevestigd dat dit daadwerkelijk van Xavier afkomstig was.

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen rondom de zaak van Xavier Dupont de Ligonnes naar buiten komen, dan zullen we dit artikel van een update voorzien.

Andere zaken uit Unsolved Mysteries:

Christopher Dansby en Shane Glover (Stolen Kids)
JoAnn Romain (Lady in the Lake)
Lester Eubanks (Death Row Fugitive)
Jennifer Fairgate (A Death in Oslo)
Jack Wheeler (Washington Inside Murder)
– Rey Rivera (Mystery on the Rooftop)
Patrice Endres (13 Minutes)
Alonso Brooks (No Ride Home)
Lena Chapin en Sandy Klemp (Missing Witness)

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?