Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Blackkklansman op Netflix

De film Blackkklansman vertelt een waargebeurd verhaal. Met onder meer John David Washington (de zoon van Denzel) en Adam Driver heeft de film uit 2018 een topcast met Spike Lee als regisseur en is nu ook te zien op Netflix. Nog vragen na de film? Dit is het waargebeurde verhaal van Blackkklansman.

Historische verhalen van Spike Lee

Het is niet voor het eerst dat Spike Lee de geschiedenisboeken in is gedoken. Racisme is een belangrijk thema in zijn verfilmingen, zo ook in Blackkklansman. Eerder maakte hij ook al films zoals Malcolm X en Do the Right Thing. Met Blackkklansman heeft hij zich laten inspireren op het verhaal van Ron Stallworth, die de autobiografie Black Klansman schreef. Aan deze titel heeft Lee een ‘k’ toegevoegd, een directe verwijzing naar het hoofdonderwerp: de Ku Klux Klan.

Ku Klux Klan in Blackkklansman

De Ku Klux Klan gaat ook door het leven als de Klan of de KKK. Het is een verzamelnaam van organisaties bestaande uit blanke Amerikanen die vooral bekend staan vanwege hun racistische geweld. Ze legden zich voornamelijk toe op geweld tegen zwarte mensen en strijders voor gelijke rechten. De haat sloeg naarmate de jaren vorderden over op alle nieuwe immigranten in de Verenigde Staten. Maar ook richting homoseksuelen. De KKK-leden waren te herkennen aan hun lange meestal witte gewaden en vooral de puntmuts. De Ku Klux Klan bestaat officieel niet meer, wel zijn er veel kleine extreemrechtse groeperingen die zich nog altijd identificeren met de Klan. Waar de Ku Klux Klan een grote invloed had op de Amerikaanse geschiedenis, is de invloed van de huidige groepen verwaarloosbaar.

Verhaal nog altijd actueel

Het verhaal van Blackkklansman speelt zich af in Colorado Springs. Een Afro-Amerikaanse politieagent infiltreert in een lokale eenheid van de Ku Klux Klan en weet het tot leider van de groep te schoppen. Waar de film vooral veel humor en overdrijving verteld, wordt deze met heftige beelden afgesloten. Voor Spike Lee de opzet om duidelijk te maken dat een verhaal uit de jaren’70 van de afgelopen eeuw nog altijd zeer actueel is. “Hoe kan ik niet kwaad zijn als onze bevolking is uitgemoord, slavernij heeft plaatsgevonden en er sprake is van racisme? Zeker met die man in het Witte Huis”, zei Lee in 2018 tijdens het filmfestival van Cannes tegenover VPRO Cinema. Met ‘die man’ doelt hij op toenmalig president Donald Trump.

Waargebeurde verhaal Blackkklansman

In Black Klansman vertelt Ron Stallworth wat hij in 1979 heeft gedaan. Hij nam eerst per post en vervolgens telefonisch contact op met de lokale KKK-organisatie, nadat hij een advertentie in de plaatselijke krant was tegengekomen. De Ku Klux Klan wilde een nieuwe divisie starten in de stad. Hij uitte zijn zogenaamde zorgen over zwarte verkrachters. De Klan-leden waren geïnteresseerd in zijn verhaal en daarop stuurde Stallworth een witte collega – Flip Zimmerman – naar het gesprek. Het gesprek tussen Zimmerman en de soldaat in Fort Carson werd opgenomen. Het werd een succes en daarop besloten Stallworth en Zimmerman samen te gaan werken.

Handtekening van David Duke

Negen maanden lang hadden ze contact met veel leden van de Klan. Stallworth telefonisch en wanneer er een bijeenkomst werd gehouden ging Zimmerman op pad. Ze werden zelfs zo brutaal dat Stallworth contact opnam met David Duke, de toenmalig frontman van de Klan. Hij wilde weten waarom zijn lidmaatschapsaanvraag nog altijd niet was verwerkt en Duke zorgde ervoor dat hier vaart achter werd gezet. Nog altijd heeft Stallworth het lidmaatschapscertificaat – met handtekening van Duke – aan de muur hangen. Nadat het onderzoek van Stallworth en Zimmerman afgesloten werd, hielden ze dit lange tijd stil. Tot ze in 2005 met pensioen gingen. Dat was voor het eerst dat Stallworth er een interview over gaf en in 2014 bracht hij het boek Black Klansman uit. Daarop ging Spike Lee snel aan de slag met het verhaal en kwam met de film Blackkklansman.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?