The Serpent is in aantocht op Netflix. Vanaf vrijdag 2 april kunnen we op de streamingdienst aan de slag met de Britse misdaadserie die is gemaakt door BBC in samenwerking met Netflix. Het verhaal uit de serie is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal over meesteroplichter Charles Sobhraj. Daarnaast is er een belangrijke rol voor de Nederlander Herman Knippenberg. Hij opende uiteindelijk de jacht op Sobhraj.
Charles Sobhraj
The Serpent neemt ons mee naar de jaren ’70. In Zuidoost-Azië zorgt een Fransman met Indiase roots ervoor dat het leven even stil komt te staan. Charles Sobhraj alias Alain Gautier is namelijk verantwoordelijk voor twaalf moorden waarbij hij zijn vizier vooral gericht heeft op westerse backpackers. Geen toerist is meer veilig zolang Sobhraj niet wordt opgepakt.
Het verhaal van de moordende Sobhraj start in 1975 als hij in Thailand zijn eerste bekende slachtoffer uitzoekt. Met hulp van de Canadese toeriste Marie-Andrée Leclerc richt Sobhraj zijn vizier op Teresa Knowlton, een backpacker uit de Verenigde Staten. Omdat zij later met slechts een bikini aan in een zwembad wordt gevonden, krijgt Sobhraj ook al snel de bijnamen The Bikini Killer en The Splitting Killer. Zijn meest bekende bijnaam is echter toch wel The Serpent.
Nederlanders
Het volgende slachtoffer luisterde naar de naam Vitali Hakim, wiens verbrande lichaam werd gevonden op weg naar het Pattaya resort. Tijdens zijn moorden nam Sobhraj ook steeds meer mensen in vertrouwen. Dat gebeurde ook met de Nederlandse student Henk Bintanja en zijn verloofde Cornelia Hemker. De twee worden voor het karretje van Sobhraj gespannen, maar dat verandert als de vriendin van Hakim een zoektocht start naar de vermissing van haar vriend. Als Sobhraj bang wordt dat hij ontmaskerd wordt, worden Bintanja en Hemker uitgeschakeld. Hun lichamen werden op 16 december 1975 gewurgd en verbrand aangetroffen. Niet veel later wordt ook het lichaam van Carrou ontdekt. Net als Teresa, het eerste slachtoffer van Sobhraj, is ook Carrou gehuld in een bikini en lijkt ze verdronken.
Na die vijf moorden zullen er, zover bekend, nog zeven moorden volgen. Sobhraj en Leclerc hadden de tactiek om hun slachtoffers eerst beter te leren kennen voordat ze de dood in werden gejaagd. Alhoewel ze lange tijd wegkomen met hun moorden, verandert alles als de Nederlander Herman Knippenberg en zijn vrouw Angela zich vastbijten in de zaak.
Herman Knippenberg
Alles veranderde voor Sobhraj toen Herman Knippenberg in 1976 hoogte kreeg van de vermissing van Bintanja en Hemker. De twee studenten brachten het thuisfront altijd op de hoogte van hun reis, maar de alarmbellen gaan af als ze zowel met Kerstmis als twee verjaardagen niets van het stel horen. Herman Knippenberg, toen werkzaam als derde secretaris op de Nederlandse ambassade in Bangkok, besluit zich in de zaak vast te bijten. Het duurt niet lang totdat hij de lichamen van de twee aantreft in een mortuarium in de Thaise hoofdstad. Wat hij daar aantreft, vergeet Knippenberg nooit meer.
“Wat ik daar zag… Ik kende ze alleen van vakantiefoto’s. Ze waren levend verbrand. Met modder bespat. Het truitje van Hemker was opgerold zodat het beter zou branden. De lichamen waren na de autopsie dichtgenaaid met iets wat voor mij als leek uitzag als telefoondraad. Mijn chauffeur viel flauw. Toen ik later terugreed naar de ambassade heb ik tegen mezelf gezegd: this is it! Dit moet stoppen”, vertelde hij in een interview met NRC.
Juiste spoor
Maandenlang doet Knippenberg onderzoek naar de zaak en het leidt hem in de richting van Sobhraj. Als hij de kans krijgt om de woning van Sobhraj en Leclerc te doorzoeken, duurt het niet lang tot er bewijsmateriaal op tafel komt. Naast dat er kilo’s pillen, potten vergif en injectienaalden worden gevonden, blijken er ook items van de slachtoffers aanwezig. Zo troffen ze in de woning onder meer de leren handtas van Cocky Hemker aan met Nederlands kleingeld en haar winterjas.
Door het bewijsmateriaal dat Knippenberg had verzameld, werden Sobhraj en Leclerc op 6 juli 1976 gearresteerd in New Dehli. Daarmee was de zaak nog niet volledig afgesloten. Sobhraj werd in India tenslotte veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf vanwege de moord op een Fransman, maar na tien jaar wist hij te ontsnappen. Als hij later weer wordt opgepakt, wordt hij veroordeeld tot nog eens tien jaar. Als hij na in totaal twintig jaar gevangenisstraf is vrijgekomen, is Sobhraj zes jaar vrij om te gaan en staan weer hij wil. Als hij er echter voor kiest om naar Kathamandru te vliegen, wordt hij meteen opgepakt en alsnog aangeklaagd voor zijn moorden. In Nepal wordt hij vervolgens veroordeeld tot levenslang.
The Serpent op Netflix
Vanaf vrijdag 2 april kunnen we op Netflix aan de slag met een Britse misdaadserie gebaseerd op de ware gebeurtenissen. In de serie wordt de rol van Charles Sobhraj vertolkt door Tahar Rahim, terwijl Jenna Coleman in de huid kruipt van Marie-Andrée Leclerc. Billy Howle vertolkt de rol van Herman Knippenberg. Zijn toenmalige echtgenote Angela wordt gespeeld door Ellie Bamber. The Serpent bestaat uit acht afleveringen. Knippenberg was ook als adviseur aan de serie verbonden.
Bekijk de trailer