Laatste nieuws over Netflix

Waargebeurde verhaal The Survivor op Netflix

The Survivor is een waargebeurd verhaal, de film is vanaf begin mei 2022 te zien op Netflix. Een bokser die in Auschwitz werd gedwongen om te vechten tegen andere gevangenen. The Survivor met afwisselend kleur en zwart-wit beelden maakt veel indruk. Dit is het waargebeurde verhaal waar The Survivor op is gebaseerd.

Aparte geschiedenis The Survivor

Vooraf, The Survivor heeft een aparte geschiedenis. De film is namelijk een productie van HBO. En ondanks dat HBO Max in Nederland al beschikbaar is, heeft toch Netflix de rechten verkregen. Zodoende verschijnt The Survivor dus in ons land eerst op Netflix, mogelijk zal de film in de toekomst wel verkassen naar HBO Max. Hier is echter nog niets over bekend.

Waargebeurd verhaal The Survivor

Ben Foster speelt de Poolse bokser Harry Haft. Na de invasie door de Duitsers komt Haft in het concentratiekamp van Auschwitz terecht. Daar wordt hij gedwongen om in de ring te boksen tegen andere gevangenen. Het is een letterlijke strijd op leven en dood, want de verliezer wordt vermoord. Wonderwel komt Haft levend uit het kamp en komt in New York terecht. Maar wat is exact het waargebeurde verhaal van The Survivor? En heeft Haft het inderdaad overleefd?

Harry Haft uit The Survivor

Harry Haft uit The Survivor werd geboren op 28 juli 1925 in Polen en zou pas op 3 november 2007 komen te overlijden. Op veertienjarige leeftijd zag de jongen met Joodse roots de invasie van Duitsland in Polen en drie jaar later werd hij gevangen gezet in Auschwitz. Door zijn sterke gestel werd hij in 1943 getraind tot bokser. De militairen in het kamp moesten worden vermaakt en dat gebeurde met bokswedstrijden, op leven en dood. De gevechten vonden plaats in het concentratiekamp Jaworzno, bij een koolmijn ten noorden van Auschwitz.

Haft wint 76 bokswedstrijden

Dat Harry Haft levend uit de strijd is gekomen is eigenlijk een wonder. Hij heeft maar liefst 76 wedstrijden gebokst én dus gewonnen. In 1945 werd het kamp overmeesterd door de Russen en de gevangenen werden door de Duitsers verplaatst in zogenaamde ‘dodenmarsen’. Doordat de toch al uitgemergelde gevangenen lange afstanden moesten overbruggen naar een ander kamp kwamen er veel te overlijden. In april 1945 wist Harry Haft tijdens zo’n mars te ontsnappen. Hij doodde een Duitse soldaat en wist met diens uniform ongezien te vertrekken. Hij trok van dorp naar dorp en draaide langzaam door. Zo vermoorde hij nog twee oudere mensen die hem onderdak boden op hun boerderij, in angst dat ze ontdekten dat hij geen Duitse soldaat was.

Vertrokken naar de Verenigde Staten

Toen de oorlog afgelopen was vond Harry Haft onderdak in een kamp voor ontheemden, daar bleef hij boksen. Door de Amerikaanse militairen kwam hij in 1948 in de Verenigde Staten terecht,w aar hij een professionele bokscarrière begon. Twaalf partijen wist hij te winnen, tot de ervaren Ier Pat O’Connor hem op 5 januari 1949 versloeg. Vanaf dat moment ging hij steeds vaker verliezen, de laatste keer in juli 1949 tegen Rocky Marciano. In zijn biografie liet Haft optekenen dat hij door de maffia werd gedwongen om de partij te verliezen.

The Survivor komt te overlijden

Harry Haft trouwde met Mariam Wofsoniker en opende in Brooklyn een fruitwinkel. Daar sleet hij de rest van zijn leven. In 2007 werd hij geïntroduceerd in de National Jewish Sports Hall of Fame, later dat jaar kwam The Survivor te overlijden aan kanker. Harry Haft was 82 jaar oud geworden.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?