Laatste nieuws over Netflix

Waarom Sweet Tooth totaal anders is dan de keiharde comics

De serie Sweet Tooth is een flinke hit op Netflix, maar wist jij dat het verhaal gebaseerd zijn op gelijknamige comics? En die schetsen wel een ander beeld van de avonturen van de jonge Gus en zijn ‘beschermer’ Jepperd… Ze zijn véél duisterder!

The Great Crumble

In Sweet Tooth worden er na de uitbraak van een virus, The Great Crumble genaamd, opeens hybriden geboren… maar zijn zij daar het gevolg of de oorzaak van? The Last Men (de laatste mensen) ‘nemen het zeker voor het onzekere’ en maken jacht op de nieuwe soort. Gus is zo’n hybride, deels mens en deels hert, en samen met einzelgänger Jepperd moet hij de nodige beproevingen doorstaan.

Sweet Tooth op Netflix is dus slechts gedeeltelijk gebaseerd op de comics van striptekenaar Jeff Lemire; het verhaal is zéker niet één op één overgenomen. Om de leeftijdskwalificatie naar beneden te brengen (12+), zijn er behoorlijk veel duistere elementen uit Sweet Tooth gehaald. En fans van de stripboeken kunnen dat niet waarderen…

Jepperd

In Sweet Tooth op Netflix komt de voormalige American Football-speler Jepperd misschien wat star over, de kijker heeft al snel door dat de beer van een vent eigenlijk een klein hartje heeft. In de comics is dit zéér zeker niet het geval, daarin vertrouwt Gus zijn beschermer compleet, maar dit blijkt… laten we zeggen… niet helemaal terecht te zijn! Jepperd beschaamt het vertrouwen van de kleine hybride op een keiharde manier!

Bloed en ingewanden

Daar komt nog eens bij dat de comics ontzettend gewelddadig zijn. Oké, de serie laat ook zien dat de hybriden dé sleutel zijn tot een geneesmiddel voor het virus (The Great Crumble), maar op Netflix is vooral het idee luguber; we krijgen niet te zien hoe het ‘vaccin’ precies ontwikkeld wordt. In de comics is dat wel anders, er komen überhaupt veel meer bloed en ingewanden in voor. Zelfs seksueel geweld wordt niet geschuwd, en dat is natuurlijk ondenkbaar in de Netflix-serie. Die was dan sowieso 18+ geworden…

Aimee en Dr. Singh

De verschillende scènes die zich afspelen in Aimees reservaat en de community waarin Dr. Singh en zijn vrouw wonen, zijn enkel en alleen voor de Netflix-serie gemaakt. In de comics komen ze helemaal niet voor.

Robert en Susan Downey en Jeff Lemire

Robert Downey jr. en zijn vrouw Susan, die als producenten verbonden zijn aan Sweet Tooth, lieten zich al eerder uit over de verschillen tussen de Netflix-show en de comics. Ze vertelden: “We hebben het allemaal wat toegankelijker proberen te maken, geschikt voor alle leeftijden. Maar natuurlijk wél met respect voor het bronmateriaal.”

Geestelijk vader Lemire van Sweet Tooth deed óók al een duit in het zakje: “Ik heb de comics meer dan een decennium lang gemaakten sindsdien is de wereld dramatisch veranderd. Maar je weet ook dat fictie en televisie sindsdien drastisch veranderd zijn, er zijn talloze post-apocalyptische verhalen te zien geweest. En voor mijn gevoel hebben we wat in de comics te zien was al in een dozijn andere series kunnen bekijken.”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?