Laatste nieuws over Netflix

Waarom wekelijks een nieuwe aflevering van series op Netflix?

Waarom komt er iedere week een nieuwe aflevering op Netflix en waarom voegt de streamingdienst niet in één keer het hele seizoen toe? Het is een vraag die we steeds vaker krijgen en daarom leggen we in dit artikel uit waarom dit het geval is. Want eigenlijk zijn wekelijkse afleveringen pure bonus.

Netflix koopt series steeds vroeger

Toen Netflix naar Nederland kwam raakten we al snel verslaafd aan bingewatchen, kortweg het achter elkaar kijken van een heel seizoen of zelfs seizoenen van een serie. Vaak was er toen wel gemor dat Netflix nog een seizoen achter liep met de uitzendingen in de Verenigde Staten. Sinds de lancering van Netflix in Nederland, in september 2013, is er veel veranderd. De streamingdienst koopt namelijk rechten steeds vroeger aan, waardoor van nieuwere series vaak het seizoen al vrij snel op Netflix verscheen nadat de uitzendingen in de Verenigde Staten klaar waren. Het afgelopen half jaar is er nog een stap voor uit gezet.

Netflix mag afleveringen bijna tegelijk streamen met de VS

Sinds 2016 is Netflix mondiaal vertegenwoordigd en daardoor worden er steeds meer rechten in één keer mondiaal aangekocht. Tegelijkertijd worden er steeds betere deals gesloten met onder meer The CW. Door deze deals mag Netflix nu ook series bijna volledig gelijk laten lopen aan de uitzendingen in de Verenigde Staten. Wordt een aflevering van bijvoorbeeld Designated Survivor, The 100 of Better Call Saul vandaag in Amerika op de buis gebracht, dan zal in sommige gevallen morgen en in andere gevallen over een paar dagen op Netflix verschijnen. Door deze verbeterde deals is het verschijnen van een wekelijkse aflevering op Netflix dus pure bonus. Wil je ‘live’ meekijken met de uitzendingen in de Verenigde Staten, dan is dat nu dus mogelijk. Wil je net zoals ‘vroeger’ alles in één keer kijken, dan kun je wachten tot het seizoen in Amerika afgelopen is.

Bekijk hier de uitzendschema’s van de wekelijkse series

Soms is er zomaar een week pauze…

De series verschijnen in principe iedere week, alleen Netflix is wel volledig afhankelijk van de uitzendschema’s in de Verenigde Staten. De zenders in Amerika werken iets anders dan hier in Nederland. Van een Nederlandse serie als Klem of Moordvrouw zijn we gewend dat deze iedere week op hetzelfde tijdstip is, ongeacht of er een feestdag is. In Amerika regeren de kijkcijfers en wordt bij speciale gelegenheden een serie stilgelegd. Zo is er altijd een break rond Kerst en Pasen, maar bijvoorbeeld ook zal er geen aflevering zijn tijdens de Super Bowl of op Independence Day.

Komen er helemaal geen series meer in één keer?

Het wekelijkse schema geldt voor series die Netflix heeft aangekocht van – voornamelijk – Amerikaanse zenders. Dit gaat onder meer om Designated Survivor, Shooter, Pretty Little Liars, Fargo, Better Call Saul, The 100, Arrow, Lucifer en Riverdale. Komen er dan helemaal geen series meer in één keer? Jawel! Van Netflix Original Series die de streamingdienst zelf produceert worden alle afleveringen van een seizoen altijd in één keer gebracht. Original Series zijn bijvoorbeeld House of Cards, Orange is the New Black, Narcos, 13 Reasons Why, Stranger Things, The Crown en de Marvel-series. Daarnaast zijn er ook nog heel wat series waar Netflix niet de rechten van heeft verworven om direct na iedere aflevering deze online te zetten. Van deze series zullen we dus moeten wachten tot het seizoen in de Verenigde Staten klaar is voor deze bij ons online komt. Voorbeelden hiervan zijn Brooklyn Nine-Nine, Elementary, Homeland, How To Get Away With Murder, Modern Family, Once Upon A Time, Sherlock, Suits en The Americans.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?