Trailers

When They See Us over de Central Park Five in aantocht

When they see us Netflix

When They See Us komt op 31 mei op Netflix en de trailer van de veelbelovende miniserie is nu verschenen. In When They See Us draait het om de beruchte zaak van de Central Park Five. Vijf zwarte tieners die ten onrechte werden veroordeeld voor een verkrachting.

Scheve verhouding tussen blank en zwart

Ana DuVernay is de regisseur van When They See Us. Eerder wist ze al naam te maken het Oscar-winnende Selma en de voor een Oscar genomineerde docu 13th. In deze documentaire wordt al zichtbaar hoe scheef de verhouding in de Amerikaanse gevangenissen is tussen blank en zwart. Er zijn legio voorbeelden bekend van zwarte jongeren die beschuldigd werden van misdaden die ze helemaal niet hadden gedaan. Eén van de meest beruchte vond in het voorjaar van 1989 plaats.

When They See Us op Netflix

Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana en Korey Wise uit Harlem werden schuldig bevonden en veroordeeld voor een verkrachting. Deze hadden ze echter niet begaan. De vierdelige miniserie When They See Us zoomt niet alleen in op de gebeurtenissen in 1989, maar ook hoe de toenmalige tieners verder leefden. Een kwart eeuw zijn ze gevolgd, want de zaak sleepte zich heel lang voort. In 2002 werd het vijftal vrijgesproken en in 2014 kregen ze een schadevergoeding van de stad New York. Maar daarmee was het verhaal van de Central Park Five nog lang niet verteld.

Donald Trump en Famke Janssen

Curieus detail is de rol van Donald Trump. Toen de zaak dertig jaar geleden speelde pleitte Trump voor de doodstraf voor de mannen, nu is hij de president van de Verenigde Staten. Daarnaast speelt Famke Janssen een rol in de mini-serie. Ze is de assistent-aanklaagster Nancy Ryan.

Bekijk de trailer van When They See Us