Arsène Lupin is in Nederland misschien niet zo bekend als zijn Britse evenknie: Sherlock Holmes. Dat zal snel veranderen dankzij de nieuwe Netflix-sensatie: Lupin. Daarin gaat hoofdrolspeler Assane Diop (Omar Sy) met Houdini-achtige trucks op zoek naar wraak voor wat zijn wijlen vader is aangedaan door de rijke elite. Zijn eerste plan: een ketting stelen. De boeken over Arsène Lupin die in de serie veelvuldig langskomen zijn ook in het echt te verkrijgen!
Arsène Lupin: de Franse Sherlock Holmes
En zijn handelswijze voor dit plan is compleet gebaseerd op Arsène Lupin. Maar wie is hij eigenlijk? Arsène Lupin staat bekend als de ‘gentleman-dief’, een fictief personage uit verhalen van de Franse auteur Maurice Leblanc. Hij kreeg zijn bijnaam omdat hij ‘stal zonder onschuldige mensen kwaad te doen’, al valt het nog te betwisten of we dat ook van Assane Diop in de serie kunnen zeggen.
Het publiek kon al in 1905 kennismaken met Arsène Lupin, toen hij in het tijdschrift Je Sait Tout (Ik Weet Alles) voor kwam. Het personage studeerde in rechten en later geneeskunde, maar was bovenal beoefenaar van zo ongeveer iedere vechtsport, sprak een hele boel verschillende talen en blonk vooral uit in vermommen, en het aannemen van compleet andere identiteiten. Het is dan ook dat hij in dat opzicht wordt gezien als het Franse antwoord op Sherlock Holmes. Arthur Conan Doyle bracht zijn eerste Holmes-verhaal in 1887, een Studie in Rood.
Gentleman-dief
Al die kwaliteiten bundelde hij in zijn strijdwijze voor de perfecte overvallen, die hij pleegde om adrenaline te halen uit het achtervolgd worden door hoog aangeschreven mensen en functionarissen. Doorgaans deerde de buit van de overval hem amper. Dit in combinatie met zijn respect voor vrouwen en zijn aversie jegens het doden van mensen maakten hem ondanks zijn criminele daden juist mateloos populair bij het publiek.
Boeken over Arsène Lupin
Het personage Arsène Lupin is in de loop der jaren erg vaak gebruikt voor films en series. Zo vertolkten acteurs als John Barrymore en Jules Berry al eens de rol, en sinds kort dus ook Omar Sy in de serie Lupin. Hoewel er dus de nodige verschillen zijn tussen de Lupin uit de originele boeken, en de Lupin uit de Netflix-serie (waarin hij bij vlagen een stuk minder ‘gentleman’ is), zien we in bijvoorbeeld zijn nederigheid en bescheidenheid wel degelijk ‘de echte Lupin’ terug. In Nederland zijn diverse boeken te verkrijgen, zoals Arsène Lupin, gentlemen inbreker. En Arsène Lupin versus Herlock Sholmes. In het Engels is nagenoeg het volledige oeuvre te vinden.