Laatste nieuws over Netflix

Wie is wie in Vikings: Valhalla?

Het eerste seizoen van Vikings: Valhalla staat op Netflix en dat is reden voor een ‘noormannenfeestje’, met grote pullen bier. Maar wie is wie in Vikings: Valhalla en… waar is Ragnar Lothbrok gebleven?

Vikings: Valhalla

Om die laatste vraag meteen maar te beantwoorden: het hoofdpersonage van de eerste seizoenen van Vikings is nog altijd dood en begraven (in een slangenkuil). De gebeurtenissen in Vikings: Valhalla vinden immers ongeveer honderd jaar ná die in Vikings plaats.

De woeste Vikingen hebben Engeland bijna helemaal in handen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze op hun lauweren kunnen rusten. Onderling dreigen er namelijk flink wat conflicten, bijvoorbeeld tussen de Vikingen die zich tot het christendom hebben bekeerd en degenen die nog altijd idolaat zijn van de oude goden, Odin en consorten.

Vikings: Valhalla introduceert een hele nieuwe set karakters, zoals bijvoorbeeld: Harald Sigurdsson/Hardrada (Leo Suter), Leif Eriksson (Sam Corlett) en Freydís Eiríksdóttir (Frida Gustavsson). Maar wie waren deze personen precies in de geschiedenis van de Vikingen? Daar hebben we een behoorlijk goed beeld van!

Harald Sigurdsson

Harald Sigurdsson, alias Harald III van Noorwegen, alias Harald Hardrade (Hardrada in Vikings) was vorst van Noorwegen van 1047 tot zijn dood in 1066. Zijn mislukte veldtocht in 1066 om Engeland te onderwerpen betekende het einde van het Viking-tijdperk. Toch was Sigurdsson óók verantwoordelijk voor de stichting van de huidige Noorse hoofdstad Oslo in 1048. Oslo bestond toen weliswaar al, maar Harald bouwde het plaatsje uit tot een echte stad.

Lees meer over Harald Sigurdsson

Leif Eriksson

In het algemeen wordt aangenomen dat Leif Eriksson omstreeks het jaar 970 werd geboren in IJsland en de zoon was van Erik Thorvaldsson, beter bekend als Erik de Rode. Hij was een ontdekkingsreiziger van Vestlandet, een ‘vogelvrij’ persoon (dat wil zeggen: iemand zonder burgerlijke en publieke rechten) en zélf de zoon van een vogelvrije, Thorvald Asvaldsson. Leifs moeder heette Thjodhild. Leif wordt gezien als de eerste Europeaan die, bijna 500 jaar eerder dan Christoffel Columbus, voet zette op Noord-Amerikaanse grond.

Lees meer over Leif Eriksson

Freydís Eiríksdóttir

Over Freydis Eriksdottir is een stuk minder bekend dan over de andere hoofdpersonen uit Vikings: Valhalla, Leif Eriksson en Harald Sigurdsson. Wat we zeker weten is dat ze een Vikingvrouw uit Groenland was, die ergens tussen 970 en 980 geboren werd. Ze was de dochter van Erik de Rode en dus de zus van Leif Eriksson. Volgens twee verschillende IJslandse saga’s was ze betrokken bij een expeditie naar een nieuw ontdekt land, Amerika, waar haar broer als eerste voet aan land had gezet.

Lees meer over Freydís Eiríksdóttir

Knoet de Grote

Knoet de Grote, King Cnut in Vikings: Valhalla, was een zoon van de Deense prins Sven Gaffelbaard en Gunhilda, een dochter van Mieszko I van Polen en Dubravka van Bohemen. Zijn vader was de zoon en erfgenaam van koning Harald Blauwtand uit een lijn van Scandinavische heersers, die een belangrijke rol speelden bij de eenwording van Denemarken. In 1013 nam Knoet deel aan de invasie van Engeland, waarna hij daar koning werd. Hij stierf op 12 november 1035 in Shaftesbury (Dorset) en werd begraven in Winchester.

Olaf II Haraldsson

Olaf II Haraldsson was koning van Noorwegen. In leven kreeg hij de bijnaam De Dikke, maar na zijn heiligverklaring, niet lang na zijn dood (in 1030), werd hij omgedoopt tot Olaf de Heilige. Hij was de zoon van een lagere Deense koning, Harald Grenske, die regeerde over de in het zuiden van Noorwegen gelegen streek Vestfold. Olaf was de halfbroer van Harald Sigurdsson en kwam om het leven bij de Slag bij Stiklestad, na een geschil met Knoet.

Godwin van Wessex

Godwin van Wessex was in zijn hoogtijdagen een van de machtigste mannen van Engeland in zijn hoogtijdagen. Zijn vader Wulnoth werd in 1008 (vermoedelijk ten onrechte) beschuldigd van een vergrijp door de machtige edelman Brihtric (een broer van Eadric Streona). Hij vluchtte met twintig van de nieuwste schepen van de koning en begon verschillende kuststreken te plunderen. Brihtric achtervolgde hem met tachtig schepen, maar door een zware storm werden die op de kust geworpen, waarna Wulfnoth ze kon verbranden. Hierdoor kon de Engelse vloot de volgende Deense aanval niet weerstaan… In 1018 werd Godwin earl van een deel van Wessex.

Jarl Estrid Haakon

Jarl Estrid Haakon heeft niet echt bestaan, er bestonden immers geen gekleurde Vikingen. Het personage is gebaseerd op Haakon Eriksson (een man), die jarl van Lade (vernoemd naar een landgoed op de plaats van het huidige Trondheim) was, wat de streken Halogaland en Trøndelag omvatte. Hij was ook een tijdlang koning van Noorwegen als vazal van Knoet de Grote.

 

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?