Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van De Slag om de Schelde

Het zal niemand verbazen dat de film De Slag om de Schelde, die sinds kort te zien is bij Netflix, gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Maar hoe verliep de échte slag precies in de Tweede Wereldoorlog? Dat leggen wij je uit in dit artikel!

De Slag om de Schelde waargebeurd

De film De Slag om de Schelde neemt ons mee terug naar de maand november 1944. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers bezetters tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen én andermans vrijheid.

De personages uit De Slag om de Schelde zijn dan wel fictief, het achterliggende verhaal is dat natuurlijk allesbehalve. De Slag om de Schelde was namelijk een militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. De slag was de allergrootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens WOII en de inzet was hoog. De geallieerde strijdmachten wilden namelijk de Scheldemonding vrijmaken van de troepen van nazi-Duitsland, zodat Antwerpen een belangrijke toevoerhaven kon worden.

De Canadezen, Polen en Britten van het Canadese 1e Leger, het Franse 1er Bataillon Fusiliers Marins Commando onder bevel van kapitein Philippe Kieffer en Belgische, Nederlandse en Noorse commando’s van No. 10 (Inter-Allied) Commando namen het op tegen de Duitsers in de Slag om de Schelde, die in vier fases ingedeeld kan worden.

Gevechten ten noorden van Antwerpen

Op 2 oktober 1944 trok de 2e Canadese infanteriedivisie op vanuit Antwerpen, bevrijd tijdens Operatie Market Garden, naar Zuid-Beverland, om daar de toegang toe te bereiken en veroveren. De Duitsers gaven echter zeker niet zomaar op en aanvankelijk leden de Canadezen grote verliezen. Veldmaarschalk Bernard Montgomery bepaalde echter dat de opening van de Scheldemonding topprioriteit had en schakelde het Britse Tweede Leger in, in een poging om het gebied van Duitse invloeden te zuiveren.

Operatie Switchback

De tweede hoofdoperatie van de Strijd om de Schelde werd Operatie Switchbak gedoopt, met als doel om de zogenaamde ‘Breskens pocket’ op te ruimen. De Duitse verdedigingswerken rond het dorpje Breskens moesten uitgeschakeld worden, waarbij het vooral belangrijk was om het Leopoldkanaal over te kunnen steken. Na hevige gevechten lukte dit en werden de plaatsen Breskens, Fort Frederik Hendrik, Oostburg, Zuidzande en Cadzand veroverd op de Duitsers.

Operatie Vitality

Operatie Vitality was een aanval op Zuid-Beverland, onder te verdelen in Vitality I en Vitality II. Operatie Vitality I begon op 24 oktober met een aanval van de 2e Canadese Infanteriedivisie vanuit haar standplaats naar Zuid-Beverland. De opmars werd echter vertraagd door modder, mijnen en een hardnekkige Duitse verdediging. Vitality II was een amfibische aanval van de 52e (Laagland) Divisie over de Westerschelde, om bij de dorpen Baarland en Hoedekenskerke op Zuid-Beverland te landen. Dat lukte en de kanaallinie werd doorbroken.

Operatie Infatuate

De vierde en laatste fase van de Slag om de Schelde, ook wel Operatie Infatuate genoemd, betrof de bevrijding van Walcheren, het laatste stuk langs de Scheldemonding dat nog in Duitse handen was. De Duitsers hadden zich flink ingegraven op het eiland en de verdedigingswerken waren extreem sterk. Uiteindelijk moest de Britse R.A.F. eraan te pas komen (met liefst 600 aanvalsvluchten) om de nazi’s te verslaan. Daaropvolgend vielen de geallieerden de Duitsers van drie kanten aan: via Sloedam (Slag om de Sloedam) vanuit het oosten, over de Westerschelde vanuit het zuiden (Vlissingen) en over de zee vanuit het westen (Westkapelle).

Het Nederlandse verzet

 Het Nederlandse verzet speelde geen onbelangrijke rol tijdens de Slag om de Schelde. Verzetsstrijders werden namelijk door de geallieerden ingezet om via geheime zenders inlichtingen over Duitse stellingen door te geven. Cor Antheunisse, verbindingsofficier van de Staf van Gewest 15, kreeg hiervoor in 1952 zelfs het Kruis van Verdienste uitgereikt. Verzetsstrijders van de OD van de groep Kloosterman waren op hun beurt belangrijk bij de Slag om Sloedam, bijvoorbeeld door de geallieerden (de Canadezen) de weg te wijzen.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?