Orange is the New Black House of Cards 13 Reasons Why

Afgeronde series op Netflix

Het gebeurt geregeld dat Netflix een Original cancelt, zelfs na een cliffhanger, maar de streamingdienst staat ook vol met afgeronde series. En het is natuurlijk erg fijn om te weten dat de show die jij gaat kijken een begin én een einde heeft.

Afgeronde series in plaats van gecanceld

Vroeger werden series verlengd tot er een punt kwam dat er een streep doorheen werd gezet. Vaak doordat de acteurs te duur werden óf er nog maar te weinig kijkers over waren. Netflix is de laatste jaren duidelijk van koers gewijzigd. Er worden namelijk steeds meer series verlengd voor een ‘final season’. Zo krijgen de makers de tijd om nog een seizoen te maken, waarvan ze weten dat dit het laatste seizoen zal zijn. Alle verhaallijnen kunnen een bevredigend einde krijgen en de kijkers blijven niet achter met grote vragen óf nog erger: een cliffhanger. Wil je nou juist graag deze afgeronde series zien? Daarvoor hebben we onderstaande overzichten gemaakt.

Te lang doorgegaan?

Niet weten wanneer je moet stoppen is de andere kant van de medaille. 13 Reasons Why werd dusdanig goed ontvangen dat de makers dachten: dit succes smaakt naar meer, we schrijven een script voor een tweede, een derde, een vierde seizoen. Maar hadden ze er niet beter na één reeks de brui aan kunnen geven? Seizoen 1 staat op eenzame hoogte, alles wat daarna kwam was toch… een stukje minder. In sommige gevallen is het dan weer zo dat de schrijvers bij het begin van de serie al wisten waar ze wilden eindigen. Dark en A Series of Unfortunate Events zijn hier goede voorbeelden van. De makers wilden hun verhaal vertellen en dat is onderverdeeld in een aantal seizoenen. Daarna is er ook niets meer bij bedacht, want het verhaal was rond.

Sweet spot

Zo makkelijk is het allemaal niet, maar soms raakt Netflix de zogenaamde sweet spot. Orange is the New Black telt zeven kwalitatief hoogstaande seizoenen en vertelt een afgerond verhaal, House of Cards telt zes uitstekende seizoenen en vertelt een afgerond verhaal. Inmiddels staat de streamingdienst vól ‘afgeronde verhalen’ en al die afgeronde series kun je in de eerste tabel hieronder vinden. In de tweede tabel staan de shows die binnenkort hun zwanenzang krijgen. Zo kun jij goed voorbereid aan een nieuw avontuur (lees: een nieuwe serie) beginnen.

Afgeronde series op Netflix

Binnenkort afgeronde series op Netflix

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?