Tweede Spaanse Original

Wat is Netflix?

Wat is Netflix? Sinds de lancering van de streamingdienst in 2013 is Netflix in Nederland aardig ingeburgerd. Netflix was voor Nederland een technologische vernieuwing en zorgde er voor dat de markt flink veranderde. Hoewel Netflix haast gemeengoed lijkt te zijn geworden in Nederland komen er nog dagelijks nieuwe abonnees bij en zij zullen zich soms in eerste instantie afvragen wat is Netflix nou eigenlijk? We nemen je mee in een verhaal over het ontstaan van Netflix en de veranderingen die het bedrijf heeft doorgemaakt in de loop der jaren.

Netflix zag in 1997 het daglicht in Californië. Marc Randolph en Reed Hastings besloten om een Amerikaans on demand filmverhuurder te beginnen. Inmiddels is het bedrijf gevestigd in Los Gatos Californië.

Toevallige oprichting

Het besluit om Netflix op te richten was zoals vaak net uiteindelijk succesvolle bedrijven zeer toevallig. Reed Hastings had de film Apollo 13 gehuurd. Hij leverde de film echter weer te laat in bij de videotheek. Het gevolg was dat hij een boete moest betalen van veertig dollar. Hastings vond dat hier een handigere werkwijze voor gevonden kon worden en besloot samen met Marc Raldolph een online systeem te maken.

Website in de lucht

Het tweetal begon de plannen uit te werken en op 14 april 1998 was het zover. De website van Netflix was in de lucht. Op de eerste dag waren er 925 video’s te huren en had het bedrijf ook direct dertig werknemers. Slechts vier jaar later had Netflix al een notering op de beurs.

Devices Netflix

Wat is Netflix?

De grote vraag blijft wat is Netflix? Voor dit video on demand systeem moet je een vast bedrag per maand betalen. Er zijn verschillende prijsniveaus en in Nederland zijn de prijzen vastgesteld op 7,99 euro, 9,99 euro of 11,99 euro per maand. Als je eenmaal een abonnement hebt, dan kun je onbeperkt films en series bekijken. Er is een groot aantal ondersteunende apparaten waar Netflix op beschikbaar is. Hierdoor kun je eigenlijk op iedere gewenste plaats, mits een internetverbinding, je films en series bekijken.

De wereld veroveren

Netflix was al zeer snel de grootste speler op de markt in de Verenigde Staten. Tegenwoordig bezet Netflix maar liefst een derde van het totale internetverkeer in de States. In 2010 werd besloten om de landsgrenzen te verlaten. Canada werd in september 2010 als eerste ook toegelaten op het systeem. In het voorjaar van 2011 kwamen daar ook de Latijns-Amerikaanse landen bij. Het was voor Netflix door de Engelse en Spaanse taal vervolgens eenvoudig om ook Spanje, Ierland en Groot-Brittannië op te nemen.

Europa

Sinds 2012 is Netflix de vleugels in Europa aan het utislaan. Het lastige voor de Europese markt is de grote diversiteit aan talen. In oktober van het afgelopen jaar werd een begin gemaakt in Scandinavië. Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland zijn ook aan Netflix. Begin juni 2013 maakte Netflix bekend dat ook Nederland zal worden bestormd. Nog dat jaar zou de on demand video en series dienst beschikbaar zijn in Nederland. In januari 2016 maakte Netflix wederom een grote stap, want toen werden nagenoeg alle landen ter wereld aangesloten op het netwerk. Alleen in De Krim, China, Noord Korea en Syrie is Netflix niet beschikbaar.

Makkelijk te implementeren

Netflix is eenvoudig te implementeren. Er zijn namelijk veel ondersteunende apparaten waar het on demand systeem op kan draaien. Wii, PlayStation 3, Xbox 360, Andoid-toestellen, Apple-toestellen zoals iPad, iPhone en iPod Touch en desktop computers zijn allemaal beschikbaar om Netflix op te draaien. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden om Netflix op TV te ontvangen.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?