De Netflix-serie Kaleidoscope is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Al klinkt dat misschien ietwat té duur, want de link tussen het waargebeurde verhaal en de gebeurtenissen in de interactieve show is… flinterdun. Dit is het waargebeurde verhaal achter Kaleidscope.
Kaleidoscope: interactief verhaal
Kaleidoscope vertelt het verhaal van een meesterdief en zijn team, die een complexe roofoverval plegen waarbij ze maar liefst 7 miljard dollar buitmaken. Verraad, hebzucht en andere gevaren schoppen hun plannen echter helemaal overhoop. De acht afleveringen van deze serie lopen van 24 jaar vóór de overval tot zes maanden erna. Giancarlo Esposito (Gus Fring in Breaking Bad en Better Call Saul) speelt een van de hoofdrollen. Het unieke van Kaleidoscope is dat je de acht afleveringen in een verschillende volgorde kan kijken. Dat is zelfs de bedoeling, omdat je zo andere inzichten op kunt doen. Esposito legt uit: “Wij als mensen hebben de neiging om dingen aan te nemen. Onze hersenen zijn altijd één stap vooruit aan het denken. Daarom beginnen we op een gegeven moment te weten wat iemand aan het denken is of waar ze heen gaan. Deze serie breekt met die conventie, en helpt ons terugkomen naar het heden en te wachten op het antwoord.”
Orkaan Sandy
Kaleidoscope is dus héél lichtelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal, waarbij een groot aantal waardepapieren kwijtraakten tijdens Hurricane Sandy. Deze orkaan zorgde in 2012 voor overstromingen in Manhatten, New York, waardoor de desbetreffende papieren ‘vergingen’. Ze werden echter niet gestolen. Of nou ja, niet door ‘meesterdieven’, maar dus wel door moeder natuur.
Kaleidoscope waargebeurd verhaal?
De New York Post schreef in 2012: “Overstromingswateren met betrekking tot Hurricane Sandy hebben ervoor gezorgd dat een ondergrondse kluis met daarin 1,3 miljoen waardecertificaten, onder water is komen te staan. Het gevaar is dat deze papieren pulp zullen worden…” Volgens de Post hadden de desbetreffende certificaten, die gevaar liepen, een totale waarde van 70 miljard dollar. Toch weten we niet welk deel daarvan beschadigd is geraakt: naar verluidt maar een klein percentage van de opgeslagen 39,5 triljoen dollar.
Geen ramp
Zo’n heel grote ramp was dat ook weer niet, omdat de certificaten ook digitaal vastgelegd werden. Administratief en logistiek gezien was het misschien lastig om ze te vervangen, dat was wel gewoon een mogelijkheid en werd dus gedaan. Er raakte dus helemaal geen geld kwijt. Althans, dat claimen de betrokken instanties…