Laatste nieuws over Netflix

Feuten, Van God Los en Smeris mogen op Netflix

Smeris

Er is een kans dat er op termijn weer Nederlandse topseries op Netflix te zien zijn. De maker van series als Van God Los, Feuten en Smeris wil de rechten verkopen aan Netflix. Alleen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kan nog een obstakel vormen.

Natuurlijk, het aantal series op Netflix is om van te smullen. Dit zijn echter allemaal internationale series, zoals Homeland, Breaking Bad, Sons of Anarchy en dan zijn er nog de Netflix Originals Series. Nederlandse series zijn niet te vinden in het aanbod van Netflix en dat wordt door veel mensen toch als jammer ervaren. Lange tijd was Flikken Maastricht op Netflix te zien, maar inmiddels zijn die rechten naar Videoland gegaan.

Meerdere seizoen van Feuten en Van God Los op Netflix

Mogelijk kunnen we dus op termijn wel Nederlandse topseries bekijken op Netflix. BNN-VARA en het productiebedrijf Pupkin hebben van het Commissariaat voor de Media toestemming gekregen om Netflix een licentie te geven voor de series Feuten, Van God Los en Smeris. De laatste twee genoemde series zullen naast de Benelux ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland op Netflix te zien zijn. Feuten komt alleen in Nederland en België beschikbaar.

Het feit dat er eindelijk gesproken wordt over het toevoegen van Nederlandse series is al goed nieuws. Bij de NPO ligt de kwestie echter gevoelig, omdat het zelf met een Netflix-variant wil komen. Als de beste series dan al bij Netflix te zien zijn, schiet de publieke omroep haar doel voorbij. Sander van Meurs, producent bij Pupkin, ziet het echter helemaal zitten in Netflix, zodat zijn series nog geld opleveren. “Het is van belang dat we titels kunnen exploiteren om te kunnen blijven investeren in nieuwe projecten. Nu zijn die series nergens meer te zien”, vertelt hij in het NRC Handelsblad. “Als binnenkort een nieuw seizoen van Smeris uitkomt, gaan kijkers op zoek naar eerdere seizoenen. Vinden ze die niet legaal, dan downloaden ze die wel uit illegale bron.”

Het Commissariaat heeft dus toestemming gegeven om de rechten van de series Feuten (seizoen 1, 2 en 3), Van God Los (seizoen 1, 2 en 3) en Smeris (seizoen 1) bij Netflix onder te brengen, met een looptijd van twee jaar. Hierna verdwijnt de serie uit het aanbod van Netflix, tenzij de rechten worden verlengd. Volgens het Commissariaat voor de Media kan het verstrekken van de rechten aan Netflix zelfs resulteren in een verhoogde betrokkenheid bij BNN-VARA. De NPO wil nu eerst toetsen of het verkopen van de rechten aan derden “schadelijk kan zijn voor de positie van de publieke omroep in zijn geheel”, laat een woordvoerder aan het NRC Handelsblad weten. “Het is het voor ons niet logisch mooie producties weg te zetten bij derden die zo publiek en inkomsten naar zich toe halen. Nog los van het feit dat platforms als Netflix alleen belangstelling hebben voor de krenten in de pap. Zo neemt de aantrekkelijkheid van het eigen NPO on-demand kanaal af.”

Spannende periode breekt aan

De komende tijd wordt het dus spannend. Wanneer de NPO instemt met de plannen dan kunnen we over een tijdje dus genieten van Nederlandse topseries op Netflix. Feuten, Smeris en Van God Los zullen dan een eerste begin zijn, maar wellicht zullen daarna ook series als Penoza en Overspel volgen op Netflix. Een ander positief geluid is het feit dat staatssecretaris Dekker voor het plan is. Van hem wordt binnenkort een reactie verwacht. In andere landen is het overigens wel gebruikelijk dat publieke omroepen nationale content verkopen aan derden. In België heeft Netflix bijvoorbeeld een deal met de VRT. Zo zijn er tien seizoenen van Flikken te zien op Netflix België en maakt de VRT zeven series voor de streamingdienst.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?