Flix Tip

Flix Tip: Okja

Okja Netflix Making of

In 2015 is Netflix begonnen met het maken van films die alleen bij de streamingdienst te zien zijn. Zo succesvol als de Netflix Originals Series zijn, zo moeilijk is het om dit ook met de filmprojecten te bereiken. Bijna twee jaar na de eerste Netflix Original Film heeft het streamingplatform met Okja het eerste echt succes op filmgebied te pakken.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Okja

Okja is een Netflix Original Film, geregisseerd door Joon-ho Bong. Bong is internationaal gerespecteerd door zijn producties The Host, Memories of Murder en Snowpiercer. Ook met Okja gooide de Zuid-Koreaanse filmmaker hoge ogen. Niet alleen de recensenten waren lovend over deze film, ook het grote publiek lijkt Okja te omarmen, met goede cijfers op beoordelingssites tot gevolg.

Okja is een supervarken en leeft in de jungle bij het meisje Mija en haar opa. Mija neemt de grootste zorg voor het enorme dier voor haar rekening. Ze is gek op Okja, die tien jaar geleden terecht kwam in Zuid-Korea. Okja maakt namelijk onderdeel uit van de plannen van Lucy Mirando. Zij hoopt wereldwijd de aandacht te trekken met haar gemanipuleerde supervarkens. Er zijn over de hele wereld tien van deze dieren verspreid, bij wijze van een wedstrijd. Na tien jaar zou het beste supervarken in de watten gelegd worden.

Natuurlijk heeft Mirando een dubbele agenda. Waar Mija een hechte band heeft opgebouwd met Okja, heeft Mirando hele andere plannen met het dier. Ze wil voor een revolutie zorgen in de voedselindustrie en daarvoor heeft ze de supervarkens nodig. Als Mija erachter komt dat Okja is meegenomen ontstaat er een ontroerend avontuur. Ze krijgt hulp van een dierenbevrijdingsfront om Okja terug te veroveren en het avontuur brengt ze naar New York, waar de wereld getuige zal zijn van een bijzondere voorstelling.

Okja is nu bijna een maand te zien op Netflix. De productie heeft ook nog een Nederlands tintje, want animator Erik-Jan de Boer ontwierp Okja. Het is niet het eerste huzarenstukje van De Boer. Eerder was hij al bij andere grote Hollywood-films betrokken, zoals Life of Pi. Voor deze film viel De Boer zelfs in de prijzen. Life of Pi won een Oscar voor de beste visuele effecten.