Laatste nieuws over Netflix SERIEuze Inspiratie

SERIEuze Inspiratie: House of Cards BBC

House of Cards BBC Netflix

Vol verwachting klopt ons hart in aanloop naar het vierde seizoen van House of Cards. Je kunt natuurlijk nog eens alle afleveringen terug gaan kijken, maar wat dacht je van het origineel? De BBC maakte begin jaren negentig de originele House of Cards-reeks. En die trilogie is meer dan de moeite waard!

De grote blockbusters kennen we allemaal, in het aanbod van Netflix staan echter nog veel meer fraaie series. Dit zijn vaak series waarvan je de naam wel langs hebt zien komen, alleen geen idee hebt waar het over gaat. Er zitten toch echt pareltjes tussen die het bingeviewen meer dan de moeite waard zijn. Om je inspiratie op te doen lichten wij iedere week één serie uit.

House of Cards BBC

Michael Dobbs schreef eind jaren tachtig het boek House of Cards. In die periode was hij nauw betrokken geweest bij het bewind van Margaret  Thatcher. Als geen ander wist hij dan ook hoe het er achter de gesloten deuren aan toe ging, hoe er verbonden werden gesloten, kandidaten werden geëlimineerd en mensen tegen elkaar werden uitgespeeld. Dobbs gooide dit als eerste in een fictief boek naar buiten, waarin zo bleek later de waarheid wel erg dichtbij kwam.

De BBC besloot om in 1990 het boek te verfilmen tot een miniserie. Het paste prachtig in het tijdsbeeld, want Thatcher vertrok ook in dat jaar. Net zoals Kevin Spacey ons toespreekt als Frank Underwood, doet Francis Urquhart dat als Chief Whip voor de Conservatieve Partij. De basis van het verhaal is het zelfde als de Netflix-versie. Urquhart hoopt eindelijk een rol als minister te krijgen, maar door de teleurstellende verkiezingen is hij hard nodig als Chief Whip om alle schapen in de kudde te houden. Dat is het moment dat hij totaal gaat radicaliseren.

BBC-versie House of Cards is toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde  van de BBC-versie van House of Cards is de typisch Britse setting. Beschaafd en bijna stijfjes gaat iedereen door het leven. Een aanzienlijke rol is er weggelegd voor het Lagerhuis. In het Britse systeem moet de premier zich telkens verdedigen en krijgt direct de wind van voren. Het is een onderdeel dat in de Amerikaanse politiek eigenlijk ontbreekt en ook niet voor komt in de huidige versie. Mooi is het ook om in de BBC-versie van House of Cards de ontwikkeling van diverse hoofdrolspelers te volgen. Dat verschilt namelijk nogal, net zoals de omvang van de rol. Neem Claire Underwood bijvoorbeeld. Zij heeft een grote rol en een eigen carrière, in Groot-Brittannië van begin jaren negentig was dat voor de meeste vrouwen nog wel een ander verhaal. Elizabeth Urquhart speelt een rol op de achtergrond en rijdt zelfs haar man nog vrolijk naar diverse bestemmingen. Na de mini-serie van vier afleveringen van een uur, waarvoor hoofdrolspeler Ian Richardson een BAFTA-Award won als beste acteur, zijn er vervolgens nog twee seizoenen gemaakt. De volledige trilogie staat op Netflix.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?