SERIEuze Inspiratie

SERIEuze Inspiratie: Top of the Lake

Houd jij van ruwe dramaseries? Dan zit je bij Top of the Lake gebakken. Wat in eerste instantie een inkijkje van een schitterend natuurgebied in Nieuw-Zeeland lijkt te zijn, wordt razendsnel het decor van menselijk leed. En dan niet van het zachte soort, deze bekroonde zesdelige miniserie is simpelweg ruwer dan ruw.

De grote blockbusters kennen we allemaal, in het aanbod van Netflix staan echter nog veel meer fraaie series. Dit zijn vaak series waarvan je de naam wel langs hebt zien komen, alleen geen idee hebt waar het over gaat. Er zitten toch echt pareltjes tussen die het bingeviewen meer dan de moeite waard zijn. Om je inspiratie op te doen lichten wij iedere week één serie uit.

Top of the Lake

De makers van Top of the Lake begrepen de ironie maar al te goed. Aan een schitterend meer met bosrijke omgeving is de serie geschoten. Aan het begin trekt een groep vrouwen van middelbare leeftijd het gebied binnen en gaat wonen in zeecontainers. Hoe het gebied heet waar ze zijn neergestreken? Paradise! Zo ziet het er inderdaad uit en een half uur krijg je als kijker het gevoel dat er niets mooiers op aarde is dan dit stukje lang aan de andere kant van de aardbol… maar dan…

Zwangere Tui verdwijnt

Dan loopt het twaalfjarige meisje Tui op een ochtend zomaar het meer in. Ze wordt op het nippertje gered, maar al snel blijkt wat het probleem is. Ze is namelijk al maanden zwanger. Agente Robin Griffin uit Australië is op bezoek bij haar doodzieke moeder. Ze wordt bij het onderzoek betrokken vanwege haar specialisatie met kinderen. Veel krijgt ze niet uit Tui, niet veel later verdwijnt Tui echter vanuit het niets. Van het onderzoek komt vervolgens weinig terecht. Haar chef Al lijkt nog wel mee te willen werken, maar alle collega’s schenken er geen moment aandacht aan.

Het verleden komt naar boven

Daar komt nog eens bij dat Tui de dochter is van Matt Mitcham, de grote crimineel van het dorp. Op zeer ruwe wijze maakt hij de dienst uit. Paradise is de grond van zijn moeder en hij zal koste wat kost dat in handen krijgen. Ondertussen zoekt hij zijn dochter en slaan de knoppen langzaam door. Daar houdt het niet bij op, want Robin raakt ook steeds verder van het pad af. Ze kan de zaak Tui niet meer loslaten, want er blijkt iets in haar verleden te spelen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat er in haar jeugd, voor ze vertrok naar Australië, is gebeurd. En vanaf dat moment begint de serie echt rauw te worden. Het is simpelweg zo ruw dat je soms bijna automatisch je hoofd afwent van het scherm. Dat is wel wat de serie zo goed en geliefd maakt. Want hoe mooi de wereld er ook uit ziet, onder de grond gebeuren de meest vreselijke dingen.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?