Laatste nieuws over Netflix SERIEuze Inspiratie

SERIEuze Inspiratie: Wallander (BBC)

Wallander BBC Netflix

Scandinavische misdaadseries is een klasse apart. De verhalen gecombineerd met de vaak schitterende landschappen zorgen voor adembenemende televisie. De taalbarrière is voor Nederlanders nog wel eens een minpuntje en Engelstalige remakes zijn vaak matige aftreksels. Dat kan niet worden gezegd voor de BBC-versie van Wallander, die misschien nog wel rauwer is dan het origineel.

De grote blockbusters kennen we allemaal, in het aanbod van Netflix staan echter nog veel meer fraaie series. Dit zijn vaak series waarvan je de naam wel langs hebt zien komen, alleen geen idee hebt waar het over gaat. Er zitten toch echt pareltjes tussen die het bingeviewen meer dan de moeite waard zijn. Om je inspiratie op te doen lichten wij iedere week één serie uit.

Wallander (BBC)

Wallander is gebaseerd op de detective-romans van Henning Mankell met inspecteur Kurt Wallander in de hoofdrol. Het succes van de Zweedse versie deed de BBC besluiten om een eigen versie te maken met Kenneth Branagh in de hoofdrol. De Noord-Ier bleek geknipt voor de rol. Met diepe donkere ogen krijg je bijna altijd het idee dat hij zo in snikken uit kan barsten. En daar is ook nog al eens reden toe, want Wallander krijgt heel wat voor zijn kiezen.

De basis van iedere aflevering is uiteraard zoals het hoort in een politieserie een moord, waarvan de één nog gruwelijker is dan de andere. Een vrouw die zichzelf midden in een maisveld in de fik steekt, een vrouw die van een cruiseschip wordt afgegooid, ouderen die in hun eigen huis kort en klein zijn geslagen of een man die ritueel in een rij levensgrote satéprikkers is gegooid. De zaken moeten worden opgelost in de juist bijna idyllische omgeving van Ystad, want net zoals het origineel is ook de BBC-serie opgenomen in Zweden.

De serie is specialer dan een ‘gewone’ detective, doordat het leven van Wallander een grote rol speelt in de serie. En dat gaat niet bepaald op rolletjes. Zijn vrouw is van hem gescheiden, maar Kurt draagt nog altijd zijn trouwring. In zijn nieuwe huis staat één stoel in de kamer en daar valt hij ook in slaap. Zijn dochter probeert contact met hem te houden, maar hij stoot haar telkens af. Wanneer zijn vader snel aftakelt doet hij hetzelfde en ook een nieuwe liefde komt ook in het gedrang zodra er een grote zaak speelt. In een therapiesessie omschrijft Kurt Wallander zijn eigen personage bijna tot op de letter nauwkeurig. “Ik probeer me aan te passen door huid weg te schrapen. Maar wanneer je de botten over houdt, ben je bij jezelf aanbeland. Je botten kun je niet veranderen en mijn werk heeft me gemaakt zoals ik nu ben.” Het is waardoor Wallander je volledig opzuigt en op een totaal andere manier als de meeste whodunit series. De eerste drie seizoenen van de BBC-versie van Wallander staan op Netflix, het vierde seizoen wordt in 2016 uitgezonden op de Engelse zender.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?