Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

TBT Filmtip: Millennium Trilogie

Millennium Trilogie Netflix

De boeken van Zweedse thrillers gaan als warme broodjes over de toonbank. Inmiddels worden er ook steeds meer boeken verfilmd. Vaak in series en soms in films. De absolute eyecatcher zowel boekvorm als op het witte doek was overduidelijk de Millennium Trilogie.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Millennium Trilogie

Stieg Larsson overleed in 2004, maar op dat moment had nog nooit iemand van Lisbeth Salander of Mikael Blomkvist gehoord. De schrijver was een geprezen journalist en bleek in zijn vrije tijd te hebben gewerkt aan drie vuistdikke boeken. Na het verschijnen van Mannen die Vrouwen Haten werden deel twee en drie razendsnel ook uitgegeven.

De boeken kwamen net na de hype rondom het werk van Dan Brown. Er werd een opvolger gezocht voor de Da Vinci Code en dat werden de boeken van Larsson. Al snel werd het eerste deel samen met De Vrouw die met Vuur Speelde en Gerechtigheid beter bekend als de Millennium Trilogie.

Zijn de boeken al echte pageturners, met ook snoeiharde scenes en flink wat geweld. De verfilming blijft daar niet bij achter. Bij velen zal onder meer de verkrachtingsscene uit het eerste deel nog op net netvlies gegrift staan, of anders wel de wraakacties van Lisbeth. In haar jeugd heeft ze veel traumatische ervaringen opgelopen en daardoor totaal in zichzelf gekeerd. Met flink wat psychotische trekjes is ze onder curatele gesteld. Ze blijkt echter een fenomenale hacker te zijn met een fotografisch geheugen. Bij toeval komt ze in contact met Mikael Blomkvist.

Lisbeth en Mikael

Hij is hoofdredacteur van het blad Millennium, maar is in de problemen gekomen door een iets te gewaagde publicatie. De onderzoeksjournalistiek kan zijn bronnen namelijk niet prijsgeven en loopt tegen de lamp. Hij wil zich terugtrekken en krijgt plompverloren een ideale opdracht. Ver weg van de bewoonde wereld moet hij een oude verdwijningszaak oplossen. En daar kruizen de wegen van het introverte meisje en de knappe veertiger. Eenmaal in het tweede en derde boek is Lisbeth eigenlijk degene waar alles om draait en probeert Mikael haar zo goed en zo kwaad te helpen. En dat vraagt nogal wat doorzettingsvermogen.

De volledige trilogie is te zien op Netflix. Inmiddels is er ook een vierde boek verschenen. Larsson had al een manuscript gemaakt voor een vierde boek, maar deze ligt nog altijd diep in een kast. De erfgenamen van Larsson hebben David Lagercrantz gevraagd een vervolg te schrijven. Wat ons niet zal Doden verscheen eind 2015 en werd zeer wisselend begroet. Of dit ook een nieuwe film op gaat leveren is nog de vraag.