Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

Throwback Thursday: Pulp Fiction

Pulp Fiction Netflix

Quentin Tarantino heeft er eigenlijk in zijn eentje voor gezorgd dat er een nieuw filmgenre ontstond: cult. Pulp Fiction werd zijn grote doorbraak en het leverde hem ook gelijk een hele grote naam op. Tarantino won in 1995 een Oscar voor het scenario van Pulp Fiction, waarbij eigenlijk niemand kan vertellen waar het nou precies over gaat.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

Lees ook: Beste 100 films op Netflix

Pulp Fuction

De Amerikaan Tarantino wordt bestempeld in de categorie nouvelle voilence qua filmstijl, maar eigenlijk heeft hij een volledig eigen denkbeeld bedacht over films. De label die hem is meegegeven komt door de zeer expliciete geweldsscènes, waar Pulp Fiction ook mee overladen is. Het keerde terug in zijn latere films zoals Jackie Brown Kill Bill Vol 1 en 2, Death Proof, Inglourious Bastards en Django Unchained. Het absolute succes van Pulp Fiction heeft hij echter nooit meer weten te overtreffen.

Overweldigende cast

Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het was voor het eerst dat een dergelijke film werd gemaakt. En dan ook nog eens met zo’n overweldigende cast. John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel en Bruce Willis hadden allemaal hoofdrollen. Eén Tarantino zelf niet te vergeten. Het is nog zo iets opmerkelijks van de regisseur. Vaak wandelen de makers als een flits door de film. Tarantino heeft zelf een behoorlijk grote rol als Jimmie Dimmick in één van de vier verhaallijnen.

Vier verhaallijnen

Pulp Fiction is onder meer zo onnavolgbaar doordat het vier losse verhaallijnen zijn die na elkaar worden verteld. De suspense is nog groter, doordat het niet in chronologische volgorde gebeurd. Vincent & Jules, gespeeld door Travolta en Jackson, zijn twee huurmoordenaars in dienst van Marsellus Wallace. Zij doen hun klus, maar Vincent maakt vervolgens een onhandige fout… Diezelfde Vincent moet met de vrouw van Marsellus op stap om haar te vermaken. Dat vraagt uiteraard om problemen. Tussendoor hebben Vincent en Jules in een restaurant zitten eten waar pardoes een overval wordt gepleegd.

Surrealistisch

En om het verhaal helemaal bizar te maken is er ook nog een bokser, gespeeld door Willis, die een wedstrijd bewust moet verliezen voor Marsellus. Dit doet hij niet, gaat op de vlucht en komt uiteindelijk samen met Marsellus in een bizarre situatie. Tarantino heeft er cult van gemaakt door de volledige verhaallijn, maar ook de wijze waarop het verteld wordt. De snelheid, of misschien wel juist het ontbreken daarvan, en het surrealistische. Alles werd begeleid met fantastische muziek. Het zorgt ervoor dat Pulp Fiction nog altijd een keiharde 8,9 scoort op IMDb.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?