Laatste nieuws over Netflix

Dassey (Making a Murderer) per direct vrijgelaten

Brenden Dassey Making a Murderer onschuldig
Opnieuw is er een grote ontwikkeling in de moordzaak van Steven Avery en Brendan Dassey. Het tweetal werd wereldberoemd door de populaire Netflix-documentaire Making a Murderer. In augustus bepaalde een federale rechter in Milwaukee dat Brendan Dassey, het neefje van Avery, onschuldig vastzat . De rechter vernietigde de veroordeling. Hij zou snel vrijkomen, maar de tegenstanders stribbelden tegen. Nu heeft de rechter bepaald dat Dassey per direct moet worden vrijgelaten. Donderdag 17 november was er wederom een ontwikkeling in de zaak, waardoor Dassey voorlopig nog vast zit.

Brenden Dassey werd in 2007 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, met de mogelijkheid om in 2048 vervroegd vrij te komen. Hij werd veroordeeld wegens medeplichtigheid bij de moord op Teresa Halbach. Ondanks dat hij destijds nog minder jarig was (17), werd hij berecht als een volwassene. Bij de kijkers van Making a Murderer ontstonden er al snel twijfels over de betrokkenheid van Dassey bij de moord op Halbach. In Making a Murderer is immers te zien hoe de jongen wordt ondervraagt. Hier wordt hij dermate onder druk gezet door de agenten, waardoor hij een bekentenis aflegt. Dit claimden de advocaten, omdat Dassey verstandelijk beperkt is.

Making a Murderer seizoen 2 op Netflix

In 2007 oordeelde de rechter anders, maar daarmee was de zaak nog niet voorbij. Ook over de schuld van Steven Avery bij de moord op Halbach bestaan twijfels en dus lieten de advocaten de zaak niet rusten. In de zomer werd al bekend dat er daarom een tweede seizoen komt van Making a Murderer op Netflix. Ongetwijfeld komt hierin ook de laatste ontwikkeling van Dassey aan bod. Volgens de federale rechter is de oorspronkelijke veroordeling gebaseerd op verklaringen van Dassey die onrechtmatig zijn verkregen. De inmiddels 27-jarige man zal nu worden vrijgelaten tot de volgende stappen van de zaak duidelijk worden. Hij zal wel een verblijfplaats bekend moeten maken aan justitie, daarnaast mag hij geen contact hebben met de familie Halbach en met Avery.

Update 17 november: Dassey komt voorlopig toch niet op vrije voeten. Ondanks dat hij onschuldig werd verklaard, zit het neefje van Steven Avery nog steeds achter slot en grendel. Volgens de website TMZ oordeelde het federaal hof dat de aanklager eerst een mogelijkheid moet krijgen om in beroep te gaan tegen de vrijlating van Dassey. Pas als dat beroep is aangetekend en behandeld kan Dassey dus mogelijk vrijkomen. Het is nog niet bekend of er beroep wordt aangetekend door de aanklager.

Klik hier om een fraaie infographic over de moordzaak van Steven Avery en Branden Dassey te bekijken

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?