Laatste nieuws over Netflix

Dossier Making a Murderer: zaak Steven Avery

De zaak Steven Avery en Brendan Dassey is nog lang niet klaar. Making a Murderer komt met een tweede seizoen, waarin het vervolg van de rechtszaken uitgebreid belicht zullen worden. Tot die tijd houden we jullie al op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via dit artikel. Wanneer er een nieuws is de hoofdpersonen uit Making a Murderer brengen we een update.

Vrijdag 30 april 2021

Het verhaal rondom Steven Averny krijgt opnieuw een staartje. Volgens Avery’s neefje is Steven namelijk onschuldig. Om dat kracht bij te zetten, beschuldigt hij zijn stiefmoeder Barb. Brad Dassey kan zich nog goed herinneren dat zijn stiefmoeder hem vroeg: “Als iemand de gegevens van jouw computer wist, is alles dan weg? Is het dan voor altijd weg?” “En ik zei: “Nee”, ik vertelde haar de waarheid. Iemand kan speciale software gebruiken om alles terug te halen.” Volgens het neefje heeft Barb ervoor gezocht dat Steven en Brendan opgeofferd werden voor Scott en Bobby. Barb ontkent alle aantijgingen. Tot op de dag van vandaag zitten Steven en Brendan dan ook nog altijd vast.

Dinsdag 24 december 2019

Even leek er schot in de zaak uit de Netflix-docu Making a Murderer. Zo werd er onder meer een gratieverzoek ingediend voor de zwakbegaafde Brendan Dassey. Hij bekende op zestienjarige leeftijd betrokken te zijn geweest bij de verkrachting en moord op fotografe Teresa Halbach. Volgens Brendans team werd hij echter gedwongen om die verklaring te doen.

Een nieuwe gratieverzoek leverde echter niets op. Het verzoek is van tafel geschoven vanwege twee redenen. De eerste is dat hij nog niet lang genoeg vastzit en de tweede is dat hij zich na de veroordeling had moeten laten inschrijven als misbruiker. Dat heeft hij echter niet gedaan.

Dinsdag 24 september 2019

De zaak rondom Making a Murderer lijkt een bijzondere wending te nemen. Steven Avery en zijn neefje Brendan Dassey zitten nog altijd vast voor de moord op Teresa Halbach. Er heeft nu echter een man de moord op de fotografe bekend.

Maandag 12 augustus 2019

Een nieuwe rechter heeft geoordeeld over de vorige uitspraken die zijn gedaan in de zaak en twijfelt aan de vorige motie. “De rechtbank constateert dat de aanklacht tegen de verdachte niet heeft voldaan om vast te stellen dat Wis. Stats. 968.205 is geschonden. Daarmee zijn grondwettelijke rechten van de verdachte geschonden.” Daarmee kan weleens een grote doorbraak in de zaak behaald zijn. Kathleen Zellner, de advocaat van Steven: “We zijn verheugd om na al die tijd terug te keren naar het hof van beroep!”, schrijft ze op Twitter.

Dinsdag 26 februari 2019

De zaak van Steven Avery en Brendan Dassey wordt mogelijk heropend. Advocaat Kathleen Zellner heeft toestemming gekregen om nieuw bewijs te presenteren. Zij is van mening dat de theorie van de aanklagers neergehaald kan worden als de botten worden onderzocht die zijn gevonden buiten het erf van Steven Avery. Mochten die botten zijn van Halbach, dan wordt de theorie neergehaald dat zij is vermoord op het terrein van Avery.

Vrijdag 21 december 2018

Andrew Colborn, één van de rechercheurs die betrokken is bij de zaak rondom Steven Avery en Brendan Dassey, heeft de makers van Making a Murderer aangeklaagd. Volgens hem is er sprake van smaad, omdat hij valselijk wordt beschuldigd. Daarbij is er volgens Colborn ook geknoeid met het bewijsmateriaal.

Vrijdag 19 oktober 2018

Het tweede seizoen van Making a Murderer is verschenen. Daarin leren we Kathleen Zellner kennen. De nieuwe advocaat van Avery bijt zich volledig vast in de zaak en laat geen spaan heel van het eerdere onderzoek en team van Avery.

Zaterdag 9 december 2017

Terwijl we in afwachting zijn van het tweede seizoen van Making a Murderer was er eindelijk weer eens een update van de zaak. In het geval van Brendan Dassey een ongunstige update. De neef van Avery was in afwachting van het besluit van een hof van beroep of hij voortijdig vrij gelaten zou worden. In 2016 was door de Amerikaanse rechtbank dus al geoordeeld dat hij vrij moet komen. Het Openbaar Ministerie van Wisconsin is hier tegen in beroep gegaan en dit beroep is nu behandeld. Voor Dassey viel dat ongunstig uit, want hij komt niet vervroegd vrij. Een hof van beroep besliste met 4-3 dat Dassey vrijwillig een geldige bekentenis heeft afgelegd.

Donderdag 8 juni 2017

Het is heel lang stil gebleven rondom Making a Murderer, maar in de zomer van 2017 is er eindelijk weer nieuws te melden. En belangrijk nieuws ook. Volgens de nieuwe advocaat van Avery is er namelijk bewijs gevonden over de dader van de moord op Teresa Halbach. Avery werd veroordeeld voor de moord op haar, maar hij ontkent in alle toonaarden dat hij het heeft gedaan. Volgens advocaat Zellner is er nu bewijs gevonden dat niet Avery, maar de ex-vriend van Teresa de moordenaar is. In de rechtbank toonde Zellner een dik document met daarin het bewijs.

Dinsdag 31 januari 2017: Seizoen 2 komt nog dit jaar op Netflix

In de zaak zelf is het momenteel stil, maar toch is er voldoende aandacht voor Avery en Dassey. Netflix heeft namelijk bevestigd dat het tweede seizoen van Making a Murderer voor het einde van 2017 zal verschijnen. Het eerste seizoen kwam in december 2015, waardoor het tijdens de feestdagen massaal werd bekeken. Aangezien er wordt aangegeven dat het ‘eind 2017’ zal worden, lijkt voor dezelfde opzet worden gekozen.

Donderdag 24 november 2016: Bewijsstukken opnieuw onderzocht

De advocaat van Steven Avery, Kathleen Zellner, heeft woensdagavond bekend gemaakt dat bewijsstukken die zijn gebruikt in de zaak tegen Steven opnieuw onderzocht zullen worden. Avery claimt dat hij onschuldig is in de moordzaak van Teresa Halbach. De Amerikaan voert al jaren vergeefs een strijd, maar nu de bewijsstukken opnieuw onderzocht zullen worden, ontstaat er voor Steven Avery weer hoop. Het zou gaan om de bewijsstukken die in de auto van Halbach zijn aangetroffen. Avery liet zijn advocaat weten blij te zijn met de ontwikkelingen: “Het wordt toch nog een gelukkige Thanksgiving”, zou hij hebben gezegd.

Donderdag 17 november 2016: Federaal hof laat Dassey toch vastzitten

Brendan Dassey wordt toch niet per direct vrijgelaten. Een paar dagen eerder werd nog bekend dat hij per direct op vrije voeten zou komen, nadat de Amerikaanse rechter het beroep van het Openbaar Ministerie had afgewezen. Toch zit een directe vrijlating er niet in, omdat het federale hof heeft geoordeeld dat de aanklager eerst de mogelijkheid moet krijgen om tegen dit besluit in beroep te gaan. Zolang hier nog geen knoop over is door gehakt, blijft Dassey vastzitten in de gevangenis in Wisconsin.

Maandag 14 november 2016: Dassey komt vrij

De Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat Brendan Dassey, het neefje van Steven Avery, vrij moet komen. In augustus werd hij al vrijgesproken door de federale rechter, maar het Openbaar Ministerie ging hier tegen in beroep. De rechter veegde dit beroep echter van tafel en oordeelde dat Dassey na tien jaar vrij gelaten moet worden. Dassey werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, omdat hij medeplichtig werd geacht. De rechter bepaalde echter dat de verklaringen van Dassey op basis van valse voorwendselen zijn verkregen.

Hoe zat het ook alweer met Making a Murderer? Bekijk hier de handige infographic!

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?