Laatste nieuws over Netflix Throwback Thursday film

Throwback Thursday: V for Vendetta

V for Vendetta Netflix

Al heb je de film nooit gezien, het masker van V is wereldberoemd. Beter bekend als het Guy Fawkesmasker. De vrijheidsstrijder zet zich af tegen de totalitaire en fascistische regering in het toekomstige Groot-Brittannië. Het masker is symbool geworden van Anonymous, een collectief van activisten en hacktivisten. Ook zij zetten zich in tegen misstanden in de samenleving.

Throwback Thursday is een ideale dag om het rijke archief van Netflix door te spitten. Het aanbod staat bol van de klassiekers. Sommige heb je misschien al grijsgedraaid, andere moet je ondanks de bekende titel misschien nog ontdekken. In beide gevallen zijn deze films de moeite van het bekijken. Daarom tippen we iedere donderdag de Throwback Thursday-film.

V for Vendetta

De film V for Vendetta uit 2006 is gebaseerd op het stripboek van Alan Moore en David Lloyd uit 1982. Het verhaal is opgepakt door Joel Silver en de gebroeders Wachowski, bekend van The Matrix en Sense8. V wordt gespeeld door Hugo Weaving, al zullen we zijn gezicht niet één keer zien in de film. Hij blijft door zijn zwarte kleding, lange haar en masker altijd onherkenbaar, ook voor Evey Hammond.

V for Vendetta speelt zich af in de nabije toekomst, waarin Groot-Brittannië hardhandig wordt geregeerd door de fascistische Norsefire-partij. Tegenstanders van het gedachtegoed van Norsefire wordt handhandig aangepakt, opgesloten en uit het veld geruimd. V is één van de mensen die zich afzet tegen de overheid en een plan heeft beraamd om kanselier Adam Sutler uit de weg te ruimen. Alles moet gaan gebeuren op 5 november, maar daarvoor moet V wel eerst de bevolking achter zich scharen. Zo kaapt hij de staatsomroep met hulp van Hammond, die hij eerder uit de handen van losgeslagen agenten weet te redden.

Niet geheel toevallig werd in de strip al gebruik gemaakt van het Guy Fawkesmasker, dit is een vertekende afbeelding van Guy Fawkes. De Engelse militair was één van de leden van het buskruitverraad, een groepering die koning Jacobus I uit de weg te ruimen door het Engelse parlement in 1605 op te blazen. Het symbool is altijd blijven bestaan en kreeg door de film een opleving die nu tien jaar later nog altijd nadrukkelijk doorleeft in onze samenleving. Behalve het verhaal van de film op zich is de achterliggende boodschap dus net zo relevant.