Laatste nieuws over Netflix

Waarom het Netflix aanbod per land anders is

Netflix aanbod verschillen
Op Netflix zijn enorm veel films en series te bekijken, maar waarom is het aanbod in bijvoorbeeld Amerika anders? Joris Evers, vice-president van Netflix, heeft tekst en uitleg gegeven. Daarnaast gaf de Nederlander aan dat er bij Netflix nog altijd hoop is om het aanbod binnen drie tot vier jaar wereldwijd gelijk te trekken.

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n achttienhonderd films en series te zien. Als we het verder uitsplitsen, dan bestaat ongeveer tachtig procent daarvan uit films. De overige twintig procent bestaat uit series. Het is niet te ontkennen dat dit enorm veel titels zijn, maar het gras van de buren is altijd groener. Amerika heeft namelijk een nog veel uitgebreider aanbod. In het geboorteland van Netflix heeft de Netflix-abonnee namelijk de keuze uit ruim vijfduizend titels.

Leeftijd van Netflix bepalend voor grootte aanbod

Het aanbod van Netflix in Amerika is veel groter dan in Nederland vanwege de leeftijd van de dienst daar. Netflix werd in 1997 opgericht, maar pas jaren later, in 2007, werd het een streamingdienst. Vanaf dat moment is er gewerkt aan het aanbod van Netflix en dat heeft er voor gezorgd dat er nu ruim vijfduizend titels te zien zijn in Amerika. “Hoe jonger de dienst, hoe kleiner het aanbod”, legde Evers uit aan Het Laatste Nieuws.  In Nederland is Netflix actief sinds de zomer van 2013 en in de jaren daarna is Netflix in nog meer landen beschikbaar geworden.

België volgde bijvoorbeeld een jaar later en heeft ongeveer vijftienhonderd titels in de catalogus. Begin dit jaar volgde de hele wereld en in al die landen staat het aanbod nog in de kinderschoenen. “Daar zijn veel minder titels beschikbaar. Het aanbod is afhankelijk van de volwassenheid van de dienst.” Aanbod komt dus met de jaren, maar waarom kan er dan niet met één druk op de knop naar bijvoorbeeld het Amerikaanse aanbod gekeken worden? Dat heeft weer te maken met regioblokkades. Netflix sluit per land/regio deals om films en series aan te mogen bieden. Hier moet Netflix zich dus aan houden.

Netflix aanbod verschil

Voorheen waren die regioblokkades nog wel te omzeilen met VPN-diensten, maar op last van de industrie heeft Netflix voor VPN-blokkades gezorgd. Evers geeft tegenover HLN toe dat ze dat bij Netflix ook liever niet gedaan hadden, ook omdat ze denken dat hierdoor juist meer gedownload wordt en de industrie op die manier ook inkomsten misloopt. “Iedereen is eraan gewend dat het internet wereldwijd is. Het idee dat jouw locatie invloed heeft op wat je te zien krijgt, past niet in dat concept. Wij proberen daar verandering in te brengen, want door locatiebeperkingen werk je piraterij in de hand.” Voor een verandering zorgen is echter niet zo makkelijk. “Volgens de contracten moeten wij de meest ontwikkelde technologieën gebruiken om het virtueel oversteken van de grenzen tegen te gaan. Als we dat niet doen, dan zijn we in strijd met licentieovereenkomsten met de producenten.”

Wordt het aanbod van Netflix ooit wereldwijd hetzelfde?

Het is al een paar keer geroepen door Netflix: de ambitie bestaat om het aanbod in de loop der jaren wereldwijd gelijk te trekken. Die ambitie heeft de streamingdienst nog steeds. Een belangrijk aspect hiervan is het fors toenemende aanbod van Netflix Originals. Deze titels zijn enkel en alleen via Netflix te bekijken en omdat Netflix eigenaar is van deze films en series zijn ze ook over de hele wereld te bekijken. Dit jaar wordt er bijvoorbeeld ruim zeshonderd uur aan Netflix Originals gemaakt en die titels komen dus wereldwijd beschikbaar.

Dat is één stap in de goede richting, maar ook het overige aanbod wil Netflix wereldwijd aanbieden. Dat is echter wel een project voor de lange adem. “Veel producenten proberen films of series aan verschillende distributeurs te verkopen om zo meer geld te genereren. Maar wij hopen om binnen drie à vier jaar een universeel aanbod te kunnen verspreiden, zowel voor onze Originals als titels waarvoor een licentie nodig is”, besluit Evers.

 

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?