Laatste nieuws over Netflix

Nieuwe aanwijzingen JoAnn Romain-zaak uit Unsolved Mysteries: Lady in The Lake

Een onverklaarbare vermissing, zo kun je de zaak van JoAnn Romain wel noemen. In Unsolved Mysteries: Lady in The Lake wordt het verhaal verteld van JoAnn Matouk-Romain, een 55-jarige vrouw die op een avond zomaar verdween. In een buitenwijk van Detroit riep de vermissing heel veel vragen op, tot ze zeventig dagen later dood werd teruggevonden. Al kwamen er toen misschien nog wel meer vragen bij. Inmiddels zijn er ook nieuwe aanwijzingen na het verschijnen van Unsolved Mysteries: Lady in the Lake.

JoAnn Romain verdwijnt zomaar in de sneeuw

Op 12 januari 2010 ontbreekt opeens ieder spoor van JoAnn Romain. Haar auto wordt aangetroffen voor de St. Paul Church in Grosse Point Farms, Michigan. Een buitenwijk van Detroit. Agenten vinden voetsporen in de sneeuw die de indruk wekken dat ze het meer in is gelopen Direct wordt er alarm geslagen en een zoektocht gestart. Zes dagen lang wordt er gezocht in het deels bevroren water, maar er ontbreekt ieder spoor van JoAnn. Haar familie doet verwoede pogingen om JoAnn terug te vinden, maar ruim twee maanden later kwam toch het telefoontje. Op 20 maart 2010 werd haar lichaam gevonden door een visser op Boblo Island, dat is in Amhertsburg Ontario. 56 kilometer van de katholieke kerk waar ze voor het laatst gezien was.

Politie houdt vol: zelfmoord

Vanaf het eerste moment houdt de politie vol dat het gaat om zelfmoord. Maar hoeveel aanwijzingen daarvoor zijn er eigenlijk? Er is een duidelijke tijdslijn van de dag van JoAnn. Om zes uur in de avond heeft ze haar zoon Michael thuis afgezet en is vervolgens gaan tanken. Daar arriveerde ze om 18.25 uur. JoAnn Romain reed door naar de kerk, waar ze om zeven uur een dienst bijwoonde. Hier waren zo’n vijftien mensen aanwezig. Na een kwartier was de dienst voorbij en verliet JoAnn de kerk. Vanaf daar zijn er verschillende lezingen. Ze zou zelf zijn vertrokken, of juist zijn belaagd. Meerdere getuigen geven aan dat de auto weg is na de dienst, maar later op de avond staat deze dus wel weer voor de kerk. Is ze zelf teruggekeerd, of is de auto teruggebracht om een dwaalspoor te zetten?

Onderzoekers sluiten zelfmoord uit

De drie kinderen van JoAnn schakelen meerdere onderzoekers in. Allemaal komen ze tot de conclusie dat de politie grote fouten heeft gemaakt en sluiten zelfmoord uit. Zo zijn er geen goede foto’s gemaakt van de schoenafdrukken in de sneeuw. Het is dus niet vast te stellen of het gaat om afdrukken van JoAnn. De weg die ze had moeten afleggen naar het meer is op de hoge hakken die ze aan had bijna niet te doen in de sneeuw. Er is geen tot weinig stroming in het meer, waardoor het bijna onmogelijk is dat ze in de stroom verderop in het meer terecht zou zijn gekomen om liefst 56 kilometer af te leggen. Hiernaast zijn er aanwijzingen die wijzen op een misdrijf. Zo heeft ze twee blauwe plekken op haar linkerbovenarm. De arm waar ze haar tas draagt, die gescheurd is teruggevonden in de auto. Haar jas zat op een vreemde wijze dicht en van haar rozenkrans en telefoon ontbreken ieder spoor. Ook is het opmerkelijk dat haar schoenen met hoge hakken de gehele tocht zonder schade hebben doorstaan.

Verdachten in zaak JoAnn Romain

Wanneer het niet gaat om zelfmoord, zijn er volgens de kinderen drie scenario’s mogelijk. Waar JoAnn als een vrolijke en geliefde vrouw werd omschreven, bleek ze in de laatste weken van haar leven toch problemen te hebben.Uit haar telefoongegevens kwam naar voren dat ze contact op had genomen met een beveiligingsbedrijf, ook sprak ze een voicemail van een detective in. Ze dacht te worden achtervolgd. Twee dagen voor haar verdwijning werd ze gebeld door een onbekend persoon bij haar werk, waar ze heftig op reageerde. Haar kinderen wijzen op drie opties. Haar ex-man David Romain had de scheiding nooit goed verteerd, maar hij werd al snel uitgesloten door de politie. De broer van JoAnn is John Matouk. De twee zijn goed bevriend en JoAnn heeft John vaak financieel gesteund. De zakenman zou veel mensen geld schuldig zijn en die zouden wraak kunnen nemen. Een scenario die John zelf in Unsolved Mysteries niet uitsluit. De meest realistische optie in de ogen van de kinderen is Tim Matouk, een neef van JoAnn. Hij blijkt grote ruzie te hebben met John. In 1994 overleed oma Matouk en door een grote ruzie over de erfenis is de familie uit elkaar gegroeid. Er zijn rechtszaken gevoerd en met name John en Tim stonden lijnrecht tegenover elkaar. Opvallend detail is dat Tim bij de politie werkt.

Nieuwe aanwijzingen in zaak JoAnn Matouk-Romain

In de periode voor haar verdwijning heeft Tim gebeld met JoAnn, zo weet dochter Michelle. JoAnn zou hebben gezegd dat als haar wat overkwam, ze naar Tim moesten kijken. Directe aanwijzingen zijn er niet naar Tim, maar vooral door zijn werk is er veel achterdocht. In Unsolved Mysteries wordt hier al iets over aangehaald, maar er zijn ook details weggelaten. Deze heeft Michelle wel besproken in de podcast The Deep Dark Truth. De familie denkt namelijk aan een cover-up van de politie, dit hebben ze ook al voor de rechter gebracht. Zo staat de Lexus die voor de kerk is gevonden op naam van Michelle en niet van JoAnn. Waarom stond de politie om half tien dan al voor de deur van de familie met de vraag of JoAnn vermist is. En waarom ging de politie er gelijk vanuit dat het om JoAnn ging en niet Michelle? Ook gaat er een verhaal over een reservesleutel van de auto. Deze zou zijn gevonden op de crime scene en een dag later aangetroffen in het politiebureau. Maar deze sleutel zou al weken voor de verdwijning van JoAnn vermist zijn geraakt. Er is uitgerekend dat JoAnn liefst vier voetbalvelden in het water had moeten afleggen om onder water te komen. En dus in de stroming. Realistisch in winterse omstandigheden op hoge hakken? Iemand die niet besproken wordt in Unsolved Mysteries is Mill Matouk, de oudere broer van JoAnn. Hij wordt echter wel degelijk gezien als verdachte. Bill zou tussen de kampen staan en proberen om de familie-ruzie te beëindigen. Daarbij zou hij loyaal zijn ten opzichte van Tim en in de periode voor het verdwijnen van JoAnn meerdere keren telefonisch contact hebben gehad.

Vliegtuigen met boodschappen boven Detroit

Vergeten is de zaak allerminst, zo is er al een aantal maal een vliegtuig over Grosse Point Farms gevlogen met een boodschap achter zich aan. “Tim & Bill Matouk. Wait until the public finds out who you are”, was één van de teksten. Wie deze teksten heeft gemaakt is niet bekend. Over Tim en Bill gaan inmiddels dan ook heel wat speculaties. Zo zouden hun bedrijven een stuk succesvoller zijn geweest dan beweerd, maar komt dat mede door dat zich inlieten met de georganiseerde misdaad. Met name op Reddit gaan dossiers rond hierover, waarbij het in Grosse Point Farms ‘algemeen bekend’ zou zijn dat Bill en John iets te maken hebben met de dood van JoAnn.

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen rondom de zaak van JoAnn Romain naar buiten komen, dan zullen we dit artikel van een update voorzien.

Andere zaken uit Unsolved Mysteries:

Christopher Dansby en Shane Glover (Stolen Kids)
Lester Eubanks (Death Row Fugitive)
Jennifer Fairgate (A Death in Oslo)
Jack Wheeler (Washington Inside Murder)
– Rey Rivera (Mystery on the Rooftop)
Patrice Endres (13 Minutes)
Xavier Dupont de Ligonnes (House of Terror)
Alonso Brooks (No Ride Home)
Lena Chapin en Sandy Klemp (Missing Witness)

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?