Laatste nieuws over Netflix

De ideale volgorde om Marvel-series van Netflix te volgen

Er staan zes verschillende Marvel-series op Netflix. Deze series werden in 2013 al besteld door de streamingdienst, maar het idee achter deze reeksen is sindsdien behoorlijk uitgebreid. Er kwam een extra serie en er werden tegen de verwachting in nieuwe seizoenen besteld. Wat is nu de ideale volgorde om deze Marvel-series te volgen? Wij helpen je een handje!

Marvel en Netflix

De samenwerking tussen Marvel en Netflix ontstond dus in 2013. De bedrijven kondigden destijds vijf mini-series aan, met vier actiehelden in de hoofdrol: Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist. Ieder zou zijn eigen verhaal en eigen serie hebben, met The Defenders als gezamenlijke afsluiter.

Ieder verhaal zou dertien afleveringen hebben, dus na vijf keer dertien episodes zouden de series tot een einde komen. Het eerste resultaat van de samenwerking tussen Marvel en Netflix was Daredevil en dat werd een regelrechte hit. Niet alleen schepte dat hoge verwachtingen voor de series die na Daredevil zouden verschijnen er ontstond vraag naar een tweede seizoen en die aankondiging liet destijds dan ook niet lang op zich wachten. Ook de series die daarna kwamen sloegen goed aan, al werd Iron Fist duidelijk minder positief ontvangen.

Toch werd er van iedere serie een nieuw seizoen aangekondigd, behalve van The Defenders. Of er van The Defenders nog een tweede seizoen gemaakt zal worden is twijfelachtig. Wel kwam er nog een nieuwe serie bij. The Punisher veroverde in Daredevil seizoen 2 de harten van de fans en dus werd er een spin-off gemaakt.

Volgorde Marvel-series van Netflix

In welke volgorde moet je nu de Marvel-series van Netflix kijken, om geen informatie uit een ander seizoen/serie te missen? Een aantal personages is namelijk in meerdere series te zien en dat gaat niet altijd gepaard met een introductie. Mocht je dus alle Marvel-series van Netflix nog gaan kijken, dan is het handig om deze volgorde aan te houden.

Begin met Daredevil seizoen 1. Hier begon het tenslotte allemaal mee, omdat dit de eerste Marvel-serie was die op Netflix uitkwam. In dit eerste seizoen maakten we bijvoorbeeld ook kennis met Wilson Fisk, Claire Temple, Madame Gao en Stick. Deze personages zouden later in andere series nog een impact hebben. Na Daredevil werd in de winter van 2015 Jessica Jones gelanceerd. Een totaal andere persoonlijkheid dan Matt Murdock aka Daredevil, maar eveneens met een speciale gave. Belangrijke gastrollen zijn er voor Trish Walker, Malcolm Ducasse en Jeri Hogarth. Zij zouden later nog een rol krijgen in andere series van Marvel en Netflix.

Meerdere seizoenen

Terwijl het wachten was op het eerste seizoen van Iron Fist en Luke Cage was onverwachts Daredevil seizoen 2 al aan de beurt. Aanvankelijk was de verwachting dat iedere superheld één seizoen zou krijgen, maar door het succes van Daredevil kwam er dus een tweede deel en moesten de andere series wat langer wachten. In Daredevil seizoen 2 werden wederom nieuwe personages geïntroduceerd die zeker in The Defenders een cruciale rol zouden spelen. Te denken valt bijvoorbeeld aan Elektra Natchios.

Luke Cage is na Daredevil seizoen 2 de serie om te mee te starten. In Jessica Jones maakten we ook alvast kennis met Luke Cage, waarvan bijna een jaar later het eerste seizoen verscheen. Luke Cage is bulletproof, maar wil hier eigenlijk helemaal niet de superheld mee uithangen. Door gebeurtenissen in zijn directe omgeving voelt hij zich echter alsnog genoodzaakt om op te treden. Een belangrijke rol hierin speelt naast Claire Temple ook politieagente Misty. Haar komen we weer tegen in The Defenders.

In maart 2017 ging vervolgens de vierde Defender ten strijde. Iron Fist was de laatste superheld, voordat The Defenders gezamenlijk in actie zouden komen. Iron Fist kreeg veel hulp van Colleen Wing, maar ook van – daar is ze weer – Claire Temple. De gemene deler met Daredevil is dat Iron Fist het opnam tegen de criminele organisatie van Madame Gao. Hoewel Iron Fist met het minste enthousiasme werd ontvangen, werd ook hiervan een vervolg besteld.

Slotstuk?

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat The Defenders het slotstuk van de Marvel-series op Netflix zouden vormen. Van die gedachte is inmiddels al lang afgestapt, want die serie is inmiddels al te zien op Netflix, terwijl nieuwe seizoenen van de stand-alone series nog moeten verschijnen. In The Defenders kwamen Dardedevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist samen. Daarnaast speelden ook de belangrijke personages zoals Karen Page (Daredevil), Foggie (Daredevil), Bakuto (Iron Fist), Trish Walker (Jessica Jones) en Misty (Luke Cage) een rol in The Defenders. Hoewel het niet van harte ging, verenigden de superhelden zich om hun stad New York te beschermen.

Het is belangrijk om te weten dat je pas aan The Defenders moet beginnen als je de eerste twee seizoenen van Daredevil en de eerste seizoenen van Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist hebt gezien. Anders is de kans groot dat je de clou mist. In 2018 kwamen nieuwe seizoenen van Daredevil, Jessica Jones en Luke Cage uit. Begin hier pas weer aan als je naar The Defenders hebt gekeken, want een hint van Matt Murdock over seizoen 3 maakte al duidelijk dat dit voortborduurt op de gebeurtenissen in The Defenders.

Stekker eruit getrokken

Inmiddels zijn er dertien seizoenen verschenen van de diverse superhelden. Daar zal het wel bij blijven. Netflix en Marvel hebben hun samenwerking namelijk gestopt, mede doordat Disney – het moederbedrijf van Marvel – met een eigen streamingdienst gaat komen. Het derde seizoen van Jessica Jones is het laatste seizoen uit de reeks. Check onderstaande tabel voor een handig overzicht om de meest ideale volgorde van Marvel-series op Netflix te hanteren.

 

Titel Seizoen Releasedatum
Daredevil seizoen 1 10-4-2015
Jessica Jones seizoen 1 20-11-2015
Daredevil seizoen 2 18-3-2016
Luke Cage seizoen 1 30-9-2016
Iron Fist seizoen 1 17-3-2017
The Defenders seizoen 1 18-8-2017
The Punisher seizoen 1 17-11-2017
Jessica Jones seizoen 2 8-3-2018
Luke Cage seizoen 2 22-06-2018
Iron Fist seizoen 2 07-09-2018
Daredevil seizoen 3 19-10-2018
The Punisher seizoen 2 18-01-2019
Jessica Jones seizoen 3 14-06-2019

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?